Foto: AFP/Scanpix/LETA

Serbijas prokuratūra pirmdien paziņojusi, ka izvirzījusi apsūdzības pieciem cilvēkiem, kuri Bosnijas kara laikā spīdzinājuši un nogalinājuši 20 mierīgos iedzīvotājus, lielākoties musulmaņus.

Serbu paramilitāro spēku grupa 1993. gada 27. februārī pie robežas ar Bosniju apturēja vilcienu un aizveda 20 pasažierus uz Višegradas pilsētu Bosnijas austrumos, kur viņus spīdzināja un nogalināja, bet pēc tam līķus iesvieda Drinas upē, norādīts apsūdzības rakstā. Visi upuri bijuši no lielākoties musulmaņu apdzīvotas teritorijas Serbijas rietumos.

2014.gadā Serbijā vai Bosnijas Serbu Republikā tika aizturēti pavisam 16 paramilitārās grupas dalībnieki. Viens no viņiem tiesā Sarajevā atzina savu vainu un 2016. gadā pēc vienošanās ar prokuratūru tika notiesās uz pieciem gadiem cietumā. Vēl vienam grupas dalībniekam 15 gadu cietumsods tika piespriests Melnkalnē.

Grupas līderim Milanam Lukičam ANO Starptautiskais kriminālnoziegumu tribunāls bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) par kara noziegumiem piesprieda mūža ieslodzījumu, tomēr par šo slaktiņu viņš nav ticis apsūdzēts.

Bosnijas 1992.-1995. gada karš starp musulmaņiem, horvātiem un serbiem prasīja 100 000 dzīvību un 2,2 miljoni cilvēku - gandrīz puse no pirmskara iedzīvotāju skaita - bija spiesti pamest savas mājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!