Foto: Reuters/Scanpix

Savienotās Valstis prezentēs ANO rezolūcijas projektu, kas paredz jaunas sankcijas Ziemeļkorejai par tās sesto kodolizmēģinājumu, pirmdien paziņojusi ASV vēstniece ANO Nikija Heilija.

"Savienotās Valstis izsūtīs rezolūciju, ko vēlamies šonedēļ apspriest, un pirmdien sarīkot par to balsošanu," ANO Drošības padomes sanāksmē paziņoja Heilija, piebilstot, ka "tikai stingrākās sankcijas ļaus atrisināt šo problēmu ar diplomātiju".

Ziemeļkoreja svētdien paziņoja, ka sekmīgi izmēģinājusi ūdeņraža bumbu, ko iespējams uzstādīt uz ballistiskās raķetes.

Ūdeņraža bumbas ir visjaudīgākās kodolbumbas un veido lielāko daļu pasaules kodolarsenālu.

Tomēr neatkarīgu apstiprinājumu Ziemeļkorejas apgalvojumiem nav iespējams gūt.

ANO ģenerālsekretāra vietnieks politiskajos jautājumos Džefrijs Feltmans Drošības padomes sanāksmē sacīja, ka Ziemeļkoreja svētdien izmēģinājusi vismaz piecas reizes spēcīgāku bumbu, nekā tika detonēta Hirosimā.

Paziņojot, ka "nu reiz pietiek", Heilija sacīja, ka sankcijas, kas līdz šim piemērotas Ziemeļkorejai, acīmredzot cietušas neveiksmi un pārmeta Ziemeļkorejas līderim Kimam Čenunam uzprasīšanos uz karu.

"Savienotās Valstis nekad nevēlas karu. Arī tagad mēs to negribam. Bet mūsu valsts pacietība nav neierobežota," sacīja Heilija.

"Ziemeļkoreja būtībā ir iesitusi pliķi sejā starptautiskajai sabiedrībai," viņa piebilda.

Heilija neatklāja, kādas tieši sankcijas Vašingtona iecerējusi, taču diplomātu teiktais liecina, ka sankcijas varētu skart naftas piegādes Ziemeļkorejai, ierobežot tūrisma iespējas Ziemeļkorejā un aizliegt ziemeļkorejiešiem doties strādāt uz ārvalstīm, proti, Ķīnu un Krieviju.

Ķīnas sūtnis ANO Liu Dzjeji tikmēr brīdināja, ka krīze pasliktinās, un uzsvēra, ka nepieciešams dialogs un diplomātisks risinājums.

"Ķīna nekad nepieļaus haosu un karu Korejas pussalā," paziņoja Liu.

Viņš aicināja akceptēt Ķīnas un Krievijas ierosināto plānu, kas aicina Ziemeļkoreju iesaldēt raķešu izmēģinājumus un kodolizmēģinājumus un ASV un Dienvidkoreju apturēt kopīgās militārās mācības.

Heilija šo ierosinājumu noraidīja, nodēvējot par aizskarošu.

"Ja noziedzīga valsts ir notēmējusi pret jums kodolieroci un starpkontinentālo ballistisko raķeti, jūs nesamazināt savu aizsardzību. Neviens tā nedarītu. Mēs noteikti, ne," paziņoja Heilija.

Krievija paziņoja, ka izpētīs ASV ierosināto sankciju projektu, bet uzsvēra, ka šie pasākumi vien krīzi neatrisinās.

"Šis nav veids, kā panākt pušu apsēšanos pie galda, lai meklētu politisku risinājumu," paziņoja Krievijas pārstāvis.

ANO Drošības padome kopš 2006.gada, kad Ziemeļkoreja veica savu pirmo kodolizmēģinājumu, ir piemērojusi Phenjanai septiņas sankciju kārtas, taču tā vairākkārt atradusi veidu kā sankcijas apiet.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!