Pazīmes liecina, ka Ziemeļkoreja pēc svētdien notikušā kodolizmēģinājuma gatavojas jauniem, iespējams, starpkontinentālo ballistisko raķešu testiem, atsaucoties uz Dienvidkorejas bažām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Savukārt Seula, reaģējot uz atombumbas izmēģinājumu, pirmdien sarīkojusi dzīvās uguns mācības (redzams video), imitējot raķešu uzbrukumu kodolobjektam Ziemeļkorejas Kildžu rajonā, kurā notika svētdienas atomsprādziens.

Ziemeļkoreja pati apgalvoja, ka svētdien veikusi ūdeņraža bumbas izmēģinājumu, kas piemērota tālas darbības raķešu kaujas galviņām. ASV paziņoja, ka jebkāds apdraudējums sev un sabiedrotajiem no Ziemeļkorejas puses saskarsies ar "masīvu militāru atbildi".

Ignorējot ANO sankcijas un starptautisko spiedienu atturēties no kodolieroču un ballistisko raķešu izstrādes, Ziemeļkoreja provokatīvās darbības pēdējo divu mēnešu laikā ir tikai pastiprinājusi.

Pagājušajā nedēļā Phenjana raidīja ballistisko raķeti pāri Japānai un atkārtoti draudēja uzbrukt ASV militārajai bāzei Guamā.

Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija pirmdien paziņoja, ka ir pazīmes par iespējamiem turpmākiem Ziemeļkorejas ballistisko raķešu izmēģinājumiem. Ministrija gan nenorādīja konkrētu laiku, kad tie varētu notikt.

Savukārt ASV ūdeņos pie Korejas pussalas varētu izvietot aviācijas bāzes kuģi, parlamentā paziņoja ministrijas pārstāvis. Tāpat Seula plāno pastiprināt pretgaisa aizsardzību ar papildu THAAD raķešu sistēmām. Šo kompleksu izvietošanai pie Seulas iepriekš ir iebildusi Ķīna un Krievija.

Ministrija arī norāda, ka šomēnes tiks sarīkotas vairākas dzīvās uguns mācības, izmantojot F-15 iznīcinātājus ar "Taurus" gaiss-zeme sistēmas raķetēm. Tikmēr pirmdien notiekošajās mācībās simulēts uzbrukums Ziemeļkorejas kodolobjektam.

Vēstīts, ka svētdien seismologi fiksēja pazemes grūdienus vietā, kur Ziemeļkoreja jau iepriekš ir veikusi kodolizmēģinājumus. Phenjana pēc tam apstiprināja ekspertu bažas, ka tā nav bijusi zemestrīce, bet gan šīs valsts sestais un līdz šim pats spēcīgākais kodolizmēģinājums.

Ziemeļkorejas mediji arī publicēja attēlu, kurā vadonis Kims Čenuns esot redzams pie jauna tipa ūdeņraža bumbas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!