ASV astronaute Pegija Vitsone agrā svētdienas rītā atgriezās uz Zemes, uzstādot jaunu rekordu kā visilgāk ārpus planētas pabijusī sieviete, vēsta aģentūra AP.

Vitsone savos 57 dzīves gados 665 dienas ir pavadījusi ārpus planētas Zeme. Pēdējā misijā vien viņa kosmosā pavadīja 288 dienas. Tādējādi viņa labojusi rekordu gan kā visilgāko laiku kosmosā pavadījusi sieviete, gan kā kosmosā visilgāko laika posmu pavadījušais ASV pilsonis.

No Starptautiskās kosmosa stacijas (ISS) prom viņa devās kopā ar diviem kolēģiem no ASV un Krievijas. Viņu "Soyuz" kapsula piezemējās Kazahstānā īsi pēc tam, kad tur parādījušies pirmie svētdienas rīta saules stari.

Pēc izspraukšanās no kapsulas Vitsoni steidza apkalpot mediķi, pārbaudot viņas pulsu un vispārējo veselības stāvokli. Tāpat viņai un abiem pārējiem kolēģiem piešķīra saules brilles, kā arī ļāva kādu brīdi atpūsties tukšajās Kazahstānas stepēs.

Kopā ar Vitsoni uz Zemes atgriezās krievu kosmonauts Fjodors Jurhikins, kurš kosmosā pavadīja 673 dienas un NASA astronauts Džeks Fišers, kurš ārpus Zemes bija 136 dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!