Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irānas turpina īstenot savu kodolprogrammu, ievērojot robežas, ko nosaka 2015.gada līgums ar sešām pasaules lielvarām, ceturtdien jaunākajā ceturkšņa ziņojumā apliecināja Starptautiskā Atomenerģētikas aģentūra (IAEA).

IAEA ar šo ziņojuma nākusi klajā nedēļu pēc tam, kad Vīnē bāzēto organizāciju bija apmeklējusi ASV vēstniece ANO Nikija Heilija, paužot bažas par kodolvienošanos un to, vai Teherāna līgumu ievēro.

Irānas bagātinātā urāna rezerves joprojām nesasniedz robežu, par kuru tika panākta vienošanās, teikts ziņojumā. Irānas urāna bagātināšanas objektu ražošanas jaudas arī nepārsniedz Vīnes paktā noteikto līmeni.

Līguma nosacījumiem piekrita ASV, Lielbritānija, Francija, Vācija, Krievija un Ķīna, kā arī Eiropas Savienība.

Ar vienošanos ierobežotas Irānas spējas attīrīt urānu un citus kodolmateriālus atomieroču ražošanai, kā arī atceltas Irānai noteiktās sankcijas.

ASV prezidents Donalds Tramps paudis skepsi par vienošanos, kas tika panākta viņa priekšgājēja Baraka Obamas laikā. Tramps skaidrojis, ka vienošanās nav pietiekoši stingra pret Vašingtonas seno pretinieku.

Vašingtona nesen nāca klajā ar priekšlikumu, ka IAEA vajadzētu apmeklēt arī Irānas militāros objektus.

Jaunākajā ziņojumā šie objekti nav pieminēti, tomēr ir skaidri norādīts, ka IAEA inspektori Irānā varējuši apmeklēt vairākus objektus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!