Foto: Reuters/Scanpix
Krievijai būs jāslēdz konsulāts Sanfrancisko, kā arī vēl divas citas tā pārstāvniecības Ņujorkā un Vašingtonā, atsaucoties uz ASV paziņojumu, ceturtdien ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Šāds paziņojums nācis klajā pēc tam, kad Krievija jūlija beigās paziņoja, ka 755 ASV diplomātiem jāatstāj Krievija. Atbilstoši Maskavas skaidrojumam tas ir pretsolis uz ASV jaunajām Krievijai noteiktajām sankcijām.

Lēmums par Sanfrancisko konsulāta slēgšanu ticis pieņemts pēc "paritātes principa," skaidrojis ASV departaments.

Safanfrancisko konsulāta slēgšana un vēl divu konsulāro objektu slēgšana jāpabeidz līdz sestdienai, atzīmē medijs.

Līdz ar šiem soļiem gan Krievijai, gan ASV otras teritorijā būs pa trim konsulātiem.

ASV Valsts departaments ceturtdien apliecināja, ka ir izpildījis Kremļa agrākās prasības par Savienoto Valstu diplomātiskās misijas samazināšanu Krievijā.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs ceturtdien telefonsarunā ASV valsts sekretāram Reksam Tilersonam paziņoja, ka Maskava reaģēs uz Krievijas ģenerālkonsulāta un divu diplomātisko objektu slēgšanu, teikts paziņojumā Krievijas Ārlietu ministrijas mājaslapā.

"Ministrs [Lavrovs] pauda nožēlu par spriedzes eskalāciju divpusējās attiecībās, kuru neuzsākām mēs, un norādīja, ka Maskava rūpīgi izpētīs amerikāņu izsludinātos jaunos soļus, bet pēc tam tiks paziņots par mūsu reakciju," norādīja ministrijā.

Tāpat ziņots, ka ASV vēstniecība Maskavā paziņojusi, ka, sākot ar 23. augustu, apturēs neimigrācijas vīzu izsniegšanu. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā Krievijas varasiestāžu prasību par ASV diplomātisko misiju darbinieku skaita samazināšanu.

Neimigrācijas vīzu izsniegšana tiks atjaunota, bet "būtiski samazinātā apjomā", sākot ar 1. septembri. No šī datuma pārrunas vīzu saņemšanai notiks tikai ASV vēstniecībā Maskavā.

Jau vēstīts, ka Savienoto Valstu prezidenta Baraka Obamas administrācija, reaģējot uz ziņām par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās, pērn izraidīja 35 Krievijas amatpersonas, kā arī slēdza divus Krievijas īpašumus, kuri, kā norādīja Obama, izmantoti spiegošanā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins sākotnēji nekādus pretsoļus nespēra, sakot, ka vēlas redzēt, kāda būs ASV prezidenta Donalda Trampa rīcība, kad viņš būs nonācis Baltajā namā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!