Foto: AFP/Scanpix/LETA

Afganistānā atrodas apmēram 11 000 amerikāņu karavīru, trešdien paziņoja Pentagons, kas kopš pērnā gada bija vērtējis viņu skaitu ap 8400.

Jaunais ASV karavīru skaits Afganistānā tika minēts pirms lēmuma palielināt to par vairākiem tūkstošiem saskaņā ar ASV prezidenta Donalda Trampa jauno stratēģiju kara piemeklētajai Afganistānai.

Pentagona ģenerālštāba direktors ģenerālleitnants Kenets Makenzijs sacīja, ka visaptverošs pārskats apliecinājis to, ka Afganistānā ir aptuveni 11 000 ASV militārpersonu, nevis iepriekš minētie 8400.

Jaunais skaits, kas ietver pagaidu un slepenās vienības, kā arī regulāros spēkus, tika aplēsts, lai noteiktu pamatu karavīru skaita palielināšanai – iespējams, par aptuveni 4000 cilvēkiem.

Karavīru skaita palielināšanu Afganistānā paredz Trampa pārskatītā stratēģija, lai labāk atbalstītu afgāņu bruņotos spēkus cīņā pret islāmistu kaujinieku grupējumu "Taleban".

Makenzijs atteicās pateikt, par cik karavīriem tiks palielināts ASV kontingents Afganistānā.

ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss "vēl nav pieņēmis šo lēmumu," teica Makenzijs. "Nekāds karavīru pieplūdums nav sācies ... nav dotas nekādas pavēles par dislocēšanu," viņš piebilda.

Pēc tam, kad pērnā gada jūlijā toreizējais ASV prezidents Baraks Obama noteica 8400 karavīrus kā griestus ASV kontingentam Afganistānā, armijas komandieru spēja dislocēt pilnas vienības bija traucēta, un tas noveda pie "neparedzētām sekām", sacīja Makenzijs.

Obamas noteiktajos karavīru skaita griestos nebija iekļautas slepenās un uz īsu termiņu dislocētās vienības.

Tramps un viņa valdības un armijas vadošās amatpersonas pirms divām nedēļām nolēma palielināt ASV karavīru skaitu Afganistānā, lai pastiprinātu spiedienu uz "Taleban" un citiem ekstrēmistu grupējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!