Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps, pirmdien uzņemot Baltajā namā Somijas prezidentu Sauli Nīnisti, atteicās nosaukt Krieviju par drošības draudu un sacīja, ka viņš iekļautu "daudzas valstis" šajā kategorijā.

"Diemžēl, es uzskatu daudzas valstis par drošības draudu, ja paskatās, kas šodien notiek pasaulē," sacīja Tramps pēc tam, kad kāda Somijas raidsabiedrība bija uzdevusi jautājumu, vai viņš uzskatītu Krieviju par draudu drošībai.

Trampa atbilde saskanēja ar viņa nevēlēšanos ieņemt skarbu nostāju pret Krieviju, kura, kā paziņojuši ASV izlūkdienesti, pērn iejaucās ASV prezidenta vēlēšanās, mēģinot veicināt Trampa uzvaru. ASV Tieslietu ministrija un Kongresa komitejas izmeklē iespējamus sakarus starp Trampa vēlēšanu kampaņu un Krievijas valdības amatpersonām.

Tramps sniedza šo atbildi Baltā nama preses konferencē, kuru viņš un Nīniste rīkoja pēc viņu tikšanās Ovālajā kabinetā.

Somijas raidsabiedrība atsaucās uz Nīnistes bažām par drošību Baltijas jūras reģionā un Krievijas lidmašīnu lidojumiem tajā bez ieslēgtiem transponderiem, kuri pārraidītu informāciju par to atrašanās vietu. Raidsabiedrības reportieris jautāja Trampam: "Vai jūs uzskatītu Krieviju par drošības draudu?"

"Mēs uzskatām to par ļoti, ļoti svarīgu pasaules daļu," teica Tramps, atzīmējot ASV attiecības ar šī reģiona valstīm. "Un es uzskatītu daudzas valstis par draudiem, bet tie visi ir tādi draudi, ar kuriem mēs tiktu galā, ja mums tas būtu jādara."

Tramps noraidīja reportiera aicinājumu pateikt, cik tālu ASV ietu, ja notiktu situācijas eskalācija Baltijā. "Mēs ļoti aizsargājam šo reģionu. Tas ir viss, ko varu pateikt," sacīja Tramps.

ASV prezidents arī sacīja, ka viņam un Nīnistem bija "ļoti laba diskusija" par Arktiku un sodrējiem, kas kaitē Arktikas ledum. Somija bija pret Trampa lēmumu par ASV izstāšanos no starptautiskas vienošanās par klimata izmaiņu novēršanu. Somija nesen pārņēma konsultatīvās Arktikas Padomes vadību no ASV.

"Es domāju, ka mēs par daudz ko esam vienisprātis," teica Tramps. "Mēs gribam kristāltīru ūdeni, un mēs gribam tīru gaisu – tīrāku kā jebkad."

Tramps arī sacīja, ka ASV solidarizējas ar Somiju pēc šomēnes Turku pilsētā notikušā terorakta, kurā Marokā dzimis vīrietis nodūra divas sievietes un vēl astoņus cilvēkus ievainoja, līdz policija viņu sašāva un aizturēja.

Tramps atzīmēja, ka Krievija respektē Somiju, un pauda cerību, ka kādreiz arī ASV būs labas attiecības ar Krieviju. "Krievija respektē Somiju. Somija ir bijusi brīva no Krievijas 100 gadus – viena no nedaudzajām valstīm reģionā, kas tāda bijusi," teica Tramps.

"Krievijai ir liels respekts pret Somiju, un tas vienmēr ir labi," turpināja Tramps. "Bet es domāju, ka Somija labi sadzīvo ar Krieviju, un es ceru, ka arī ASV kādreiz varēs būt ļoti labas attiecības ar Krieviju."

"Es domāju, ka tas ir ļoti labi mieram pasaulē un citām lietām," piebilda Tramps.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!