Foto: AFP/Scanpix

Bijusī Venecuēlas ģenerālprokurore Luisa Ortega Diasa pirmdien paziņojusi, ka valdība plānojusi viņu nogalināt.

Ortega Diasa, kura pašreiz atrodas Kostarikā, vērsusies Starpameriku Cilvēktiesību komisijā ar sūdzību pret Venecuēlas prezidentu Nikolasu Maduro.

Ortega Diasa kopīgā preses konferencē ar Kostarikas ģenerālprokuroru paziņoja, ka viņas rīcībā ir informācija, kas liecina, ka valdība mēģinājusi nolīgt slepkavas, lai viņu nogalinātu.

"Es nevaru atgriezties, viņi ieliks mani cietumā, (..) spīdzinās mani. Viņi ir divreiz pārmeklējuši manu māju un vajā manu ģimeni," sacīja Ortega Diasa, kuru Venecuēlas Konstitucionālā sapulce šomēnes atcēla no amata.

Pēc atlaišanas viņa devās uz Kolumbiju, kur viņai piedāvāts politiskais patvērums.

Maduro solījis, ka Konstitucionālā sapulce valstī atjaunos mieru un pārticību. Savukārt viņa oponenti, kurus saniknojusi ekonomikas krīze un tās izraisītais pārtikas un medikamentu trūkums, pieprasa prezidenta atkāpšanos, bet Konstitucionālās sapulces izveidošanu dēvē par varas sagrābšanu.

Valdības pretinieku protestos šogad dzīvību zaudējuši teju 130 cilvēki. Ortega Diasa paziņoja, ka Venecuēlas valdība sistemātiski pārkāpj cilvēktiesības, tostarp nodarbojas ar spīdzināšanu.

Pagājušajā nedēļā viņa solīja nākt klājā ar pierādījumiem, ka Maduro un citas Venecuēlas vadošās amatpersonas ir iesaistītas korupcijā, bet vēl nekādus pierādījumus nav publiskojusi.

Pirmdien viņa atkārtoja apgalvojumus, ka daudzas amatpersonas ir iesaistītas plašajā korupcijas skandālā, kura centrā ir Brazīlijas būvfirma "Odebrecht".

"Odebrecht" ir atzinusi to, ka samaksājusi simtiem miljonu ASV dolāru kā kukuļus, lai iegūtu izdevīgus kontraktus 12 valstīs, tai skaitā Venecuēlā. Ortega Diasa sacīja, ka Maduro paņēmis no valdības un iedevis kompānijai astoņus līdz desmit miljonus dolāru.

Venecuēlas amatpersonas noliegušas, ka būtu vainojamas korupcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!