Ziemeļkoreja pāri Japānas ziemeļiem raidījusi ballistisko raķeti, kura pēc izmēģinājuma iekrita jūrā, atsaucoties uz Japānas valdību, otrdien ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Japānas premjerministrs Sindzo Abe notikušo nosauca par “bezprecedenta draudiem” valstij. Raķete izšauta agrās otrdienas stundās pēc Korejas laika un pārlidojusi pāri Hokaido salai.

Abe norādīja, ka jau ir runājis ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, un abi piekrituši palielināt spiedienu pret Ziemeļkoreju. ASV prezidents Donalds Tramps otrdien paziņoja, ka tiek apsvērti visi līdzekļi saistībā ar Ziemeļkorejas rīcību.

Saistībā ar notikušo uz ārkārtas tikšanos plāno sanākt ANO drošības padome. Izolētā Ziemeļkoreja pēdējā laikā ir veikusi virkni raķešu izmēģinājumu, taču šī ir pirmā reize, kad raķete raidīta pāri Japānai.

Iepriekš tāda veida incidenti notika 1998. un 2009. gadā. Phenjana toreiz apgalvoja, ka raķetes palaistas ar mērķi nogādāt orbītā satelītus un nav uzskatāmas par ieročiem.

Raķete, kas, domājams, bijusi pietiekami jaudīga kodolgalviņas nešanai, palaista nedaudz pēc sešiem rītā pēc vietējā laika no Phenjanas apkārtnes, paziņoja Dienvidkorejas armija.

Datu analīze liecina, ka raķete nolidojusi vairāk nekā 2700 kilometru un sasniegusi 550 kilometru augstumu. Pēc tam sadalījusies trīs daļās un iekritusi Klusajā okeānā 1180 kilometrus no Japānas.

Japāna nav mēģinājusi raķeti notriekt, bet Hokaido tika izsludināts drošības brīdinājums iedzīvotājiem patverties drošās mājās vai pagrabos. Šajā salā pašlaik notiek Japānas un ASV spēku militārās mācības.

Savukārt Dienvidkorejas prezidents Muns Džeins, reaģējot uz raķetes palaišanu, devis rīkojumu izrādīt “milzīgu” spēku. Dienvidkorejas iznīcinātāji pēc tam otrdien jau veica bombardēšanas dzīvās uguns mācības.

Jau ziņots, ka Ziemeļkoreja sestdien neveiksmīgi izmēģināja trīs ballistiskās raķetes ar mazu darbības rādiusu.

ASV Klusā okeāna pavēlniecība savā paziņojumā informēja, ka viena no izšautajām raķetēm uzreiz eksplodējusi, bet abas pārējās līdz eksplozijai nolidojušas zināmu attālumu.

Pavēlniecība piebilda, ka šīs raķetes neapdraudēja ASV Klusā okeāna teritoriju Guamu. Ziemeļkoreja iepriekš bija brīdinājusi, ka varētu izšaut raķetes uz to.

Dienvidkorejas bruņoto spēku ģenerālštābs paziņoja, ka raķetes tika izšautas no Ziemeļkorejas austrumu piekrastes un nolidoja apmēram 250 kilometrus, bet nepieminēja, ka šie izmēģinājumi bijuši neveiksmīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!