Foto: Reuters/Scanpix

Lai apmācītu vadoņa Kima Čenuna miesassargus un stiprinātu aizsardzību iespējama atentāta gadījumā, Ziemeļkoreja kā padomniekus nolīgusi bijušos PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) aģentus, atsaucoties uz savu avotu, ziņo japāņu laikraksts "The Asahi Shimbun".

Portāls ziņo par bijušajiem VDK aģentiem, savukārt "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL) savā publikācijā tos sauc par Federālā drošības dienesta (FDD), kas stājās VDK vietā Krievijā pēc PSRS sabrukuma, bijušajiem darbiniekiem.

Aptuveni 10 bijušie VDK darboņi, kas strādājuši ar teroristu neitralizēšanu, uz Phenjanu uzaicināti šogad februārī, medijam pastāstīja par notikumiem izolētās valsts galvaspilsētā informētais avots.

VDK ekspertiem lūgts apmācīt Kima miesassargus, tostarp potenciālu teroraktu identificēšanā vēl pirms to sākuma un pretdarbībām uzbrukuma laikā. Ziemeļkorejieši sevišķu interesi izrādījuši par aizsardzību pret atentāta mēģinājumiem, ko ar moderniem līdzekļiem varētu veikt ASV, pastāstīja informators.

Viens no šādiem ieročiem, kas satraucis totalitārās valsts eliti, ir ASV uzbrukuma drons "Gray Eagle", ko ASV armija 2018. gadā grasās izvietot Dienvidkorejā.

Foto: AFP/Scanpix

Tāpat Phenjana ir nobažījusies par ASV un tās Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) izlūkošanas aktivitātēm Ziemeļkorejā. Domājams, ka Phenjana vēlas no VDK aģentiem smelties spiegu apkarošanas metodes un stiprināt Kima drošību, spriež medijs.

Jāatgādina, ka 2017. gada maijā Ziemeļkoreja kaimiņos esošo Dienvidkoreju un CIP apsūdzēja atentāta plānošanā pret Kimu Čenunu. Savukārt jūnijā Dienvidkorejas Nacionālais Izlūkošanas dienests ziņojumā parlamentam skaidroja, ka bailēs no atentāta Kims Čenuns ir samazinājis publiskās parādīšanās biežumu.

2016. gada septembrī Dienvidkorejas aizsardzības ministrs atzina, ka valstij ir elitāra karavīru vienība, kas jebkurā brīdī ir gatava veikt atentātu pret Kimu Čenunu, ja rastos bažas par to, ka Ziemeļkoreja izmantos kodolieročus.

Pati Ziemeļkoreja ir ne vien plānojusi, bet pagātnē arī ir mēģinājusi nogalināt Dienvidkorejas līderi. 1968. gadā īpaši apmācīta ziemeļkorejiešu desantnieku vienība iefiltrējās Dienvidos un devās uz Seulu nogalināt prezidentu Paku Čonhi. Vienība gan tika atklāta un gandrīz pilnībā iznīcināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!