Foto: Reuters/Scanpix

Vismaz 16 darbinieki ASV vēstniecībā Kubā cietuši no noslēpumainā uzbrukuma, ko ASV mediju raksturojuši kā "akustisko uzbrukumu", paziņojis ASV Valsts departaments.

"Mēs varam apstiprināt, ka vismaz 16 ASV valdības darbinieki piedzīvojuši noteiktus simptomus," sacīja ASV Valsts departamenta preses dienesta vadītāja Hetere Nauerte. "Viņiem sniegta medicīniskā palīdzība ASV, kā arī Kubā."

ASV mediji ziņo, ka runa ir par "akustiskiem uzbrukumiem", kuru rezultātā vairāki ASV diplomāti Kubā zaudējuši dzirdi. Tiekot izmeklēta iespēja, ka Kubas vadības dienesti apmēram piecu ASV diplomātiskā dienesta darbinieku dzīvesvietās vai ārpus tām izvietojuši skaņas ierīces ar nolūku viņus padarīt kurlus.

Kubas Ārlietu ministrija pavēstīja, ka ASV to par šiem incidentiem informēja 17. februārī.

Arī Kanāda paziņojusi, ka tās diplomāts Kubā kļuvis par upuri neskaidram uzbrukumam, kas varētu būt veikts ar skaņas ierīces palīdzību.

ASV un Kuba diplomātiskās attiecības atjaunoja 2015. gadā, atverot vēstniecību otras valsts galvaspilsētā.

ASV prezidents Donalds Tramps pēc nākšanas pie varas paziņoja, ka atceļ daļu no sava priekšgājēja Baraka Obamas administrācijas laikā panāktajām iniciatīvām attiecībās ar Kubu.

Tomēr Tramps atstājis spēkā daudzas no Obamas īstenotajām izmaiņām Kubas politikā. Tostarp darbu turpina no jauna Havanā atvērtā ASV vēstniecība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!