Foto: Reuters/Scanpix

Totalitārā Āzijas valsts Ziemeļkoreja, medijos publicējot attēlus no līdera Kima Čenuna pārbaudes vizītes rūpnīcā, šķietami atklājusi informāciju par divām vēl neizmēģinātām raķešu sistēmām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Valsts ziņu aģentūras KCNA publiskotajos attēlos no Kima vizītes Aizsardzības zinātnes akadēmijas objektā kādā no fotogrāfijām (attēlā) pie sienām redzamas skaidrojošas shēmas par raķetēm "Hwasong-13" un "Pukguksong-3".

Cik noprotams, "Hwasong-13" ir trīspakāpju starpkontinentālā ballistiskā raķete, bet "Pukguksong-3", kura plakātu attēlā gan daļēji aizsedz amatpersonu stāvi, ir no zemūdenēm palaižama raķete.

Šī nav pirmā reize, kad Ziemeļkorejas šķietami nejauši oficiālajos fotoattēlos atklāj informāciju par svarīgiem projektiem. Analītiķi pieļauj, ka tas ir veids kā izrādīt savu militāro potenciālu vai sūtīt vēstījumu saviem pretiniekiem. Jauno foto publicēšanas laiks varētu būs apzināti izvēlēts tagad, kad Dienvidkorejā notiek ar ASV kopīgas militārās mācības "Ulchi Freedom Guardian".

Saskaņā ar KCNA ziņoto Kims Čenuns vizītes laikā devis rīkojumu zinātniekiem saražot vairāk cietās degvielas un kaujas galviņas raķetēm. Šādas norādes atbilst attēlos pie sienām redzamo raķešu uzbūvei.

Pretēji šķidrās degvielas raķetei "Hwasong-14", ko Ziemeļkoreja izmēģināja jūlijā, "Hwasong-13" darbojas ar cieto kurināmo, liecina attēli. Savukārt cietās degvielas "Pukguksong-3" ir tālākas darbības versija raķetēm "Pukguksong-1" un "Pukguksong-2" raķetēm, kuras tika izmēģinātas 2016. gadā.

Jāatgādina, ka pirms divām nedēļām, kad Ziemeļkoreja paziņoja par gatavību raidīt raķetes pa ASV bāzi Klusā okeāna salā Guamā, KCNA attēlos fonā bija redzamas izvietotas kartes un pat ASV bāzes attēls no gaisa. Tādā veidā tika raidīts skaidrs signāls, ka Vašingtonas militārā klātbūtne reģionā ir Phenjanas redzeslokā.

Foto: Reuters/Scanpix

Tas gan varēja būt arī pārspīlēts blefs, rakstīja Dienvidkorejas laikraksts "Chosun Ilbo". Medijs atzīmēja, ka fotogrāfijās redzamais bāzes attēls ir sešus gadus vecs un publiski pieejams "Google Earth" karšu servisā.

Arī agrāk paaugstinātas spriedzes brīžos Ziemeļkoreja pielietojusi līdzīgu taktiku. 2013. gada martā, kad auga saspīlējums pēc aprīlī notikuša kodolizmēģinājuma, oficiālajos attēlos ar Kimu Čenunu un ģenerāļiem fonā bija redzams plakāts ar uzrakstu "Uzbrukuma plāns kontinentālajai ASV". Kāda no raķetēm tur norādīja uz Teksasas štatu.

Foto: Reuters/Scanpix

Tiesa, gandrīz pārliecinoši var uzskatīt, ka Ziemeļkorejai nav tehnisku iespēju ar savām raķetēm sasniegt Teksasu.

Kamēr nejauši vai apzināti izrādītas shēmas un kartes Ziemeļkorejas vērotājiem dod norādes, ko Phenjana vēlas pavēstīt pasaulei, informatīva vērtība ir arī tam, ko Ziemeļkoreja neparāda.

Šogad jūnijā ikgadējās Gaisa spēku sacensībās, kuras apmeklē Kims, TV ekrānos nebija redzami valsts paši modernākie iznīcinātāji MiG-29, kaut citus gadus tie parasti simbolizē bruņoto spēku varenību.

Iespējams, tas norāda uz ANO sankciju efektivitāti vismaz atsevišķās jomās. Domājams, ka Ziemeļkorejai pietrūkst degvielas un rezerves daļu, lai darbinātu šos lidaparātus, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!