Foto: Reuters/Scanpix

Turcija nepieļaus kurdu valsts izveidošanu Sīrijas ziemeļos, otrdien draudēja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

Ankara Sīrijas kurdu lielāko politisko spēku Kurdu Demokrātisko partiju (PYD) un tās bruņoto spārnu Tautas aizsardzības vienības (YPG) uzskata par teroristu organizācijām, neraugoties uz to, ka Sīrijas kurdu kaujinieki, kas Sīrijā ir nopietnākais militārais spēks pret "Daesh" džihādistiem, saņem ASV atbalstu. Sīrijas kurdu grupējumu kontrolē atrodas divi kantoni valsts ziemeļaustrumos un viens rietumos.

"Mēs neļaujam un nekad neļausim, ka PYD un YPG Sīrijas ziemeļos izveido tā dēvēto valsti," uzrunā Ankarā sacīja Erdogans. "Viņi vēlas Sīrijas ziemeļos izveidot koridoru, kas sasniegtu Vidusjūru."

Kurdu kompakti apdzīvotā teritorija mūsdienās ir sadalīta starp Turciju, Irāku un Sīriju, kā arī Irānu. Ankaras bruņotie spēki jau trīs desmitgades Turcijas dienvidaustrumos karo pret bruņotajiem kurdu separātistiem.

Atbilstoši atsevišķām aplēsēm no Turcijas 80 miljoniem iedzīvotāju ceturtā daļa ir kurdi.

Ankara pēdējo gadu laikā izveidojusi ciešas saites ar Irākas Kurdistānas reģionālo valdību, tomēr izturas nervozi pret reģiona neatkarības centieniem.

Turcijas valdība ar bažām vēro notikumus Sīrijā, kur valsts ziemeļdaļā izveidojies "de facto" autonoms kurdu reģions, bet ASV atbalstītie Sīrijas kurdu bruņotie formējumi kļuvuši par vērā ņemamu militāru spēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!