Pēdējo sešu mēnešu laikā ir pārtvertas divas Ziemeļkorejas nosūtītas jūras kravas Sīrijas valdības aģentūrai, kas atbildīga par valsts ķīmisko ieroču programmu, atsaucoties uz konfidencionālu ANO ziņojumu, vēsta aģentūra "Reuters".

Neatkarīgo ekspertu grupas ziņojumā, kas augustā iesniegts ANO Drošības padomei, nav precizēts, kad un kur kravas atklātas un kas tajās vests, skaidro "Reuters", kuras žurnālisti pirmdien iepazinušies ar minēto dokumentu.

"Panelis izmeklē ziņojumus par aizliegto ķīmisko, ballistisko raķešu un konvencionālo ieroču sadarbību starp Sīriju un KTDR (Ziemeļkoreja)," teikts 37 lapaspuses garajā dokumentā.

Divas valstis ir nosūtījušas Sīrijai paredzētas kravas, bet cita valsts ir informējusi paneli par to, ka kravas saturs, domājams, ir daļa no KOMID līguma ar Sīriju, skaidrots ziņojumā.

KOMID ir Korejas Kalnrūpniecības attīstības un tirdzniecības korporācija, pret kuru 2009. gadā ir vērstas ANO sankcijas. KOMID tiek uzskatīta par Phenjanas galveno ieroču dīleri un ar ballistiskajām raķetēm saistīta ekipējuma eksportētāju. 2016. gada martā ANO Drošības padome sankciju sarakstā iekļāva arī divus KOMID pārstāvjus Sīrijā.

Kravas saņēmēji bija Sīrijas uzņēmumi, ko Eiropas Savienībā (ES) un ASV uzskata par saistītiem ar Sīrijas Zinātnisko pētniecības un izpētes centru (SSRC), kas jau iepriekš sadarbojies ar KOMID aizliegtu preču nosūtīšanā, teikts ziņojumā.

SSRC kopš pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem uzrauga Sīrijas ķīmisko ieroču programmu.

Eksperti norāda, ka aktivitātes starp Sīriju un Ziemeļkoreju ietver arī sadarbību "Scud" raķešu programmas ietvaros, kā arī Sīrijas pretgaisa aizsardzības sistēmu uzturēšanu un remontu.

Ziemeļkorejas un Sīrijas misijas ANO vēl nav "Reuters" sniegušas komentārus par šīm ziņām.

Eksperti norāda, ka izmeklē arī VX nervu gāzes izmantošanu, februārī Malaizijā nogalinot Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna pusbrāli.

Sankcijas pret Ziemeļkoreju tās kodolieroču un ballistisko raķešu programmas dēļ ir spēkā kopš 2006. gada. Sankcijas pret izolēto valsti ANO Drošības padome pēdējo reizi pastiprināja augustā, reaģējot uz kārtējiem Ziemeļkorejas tālas darbības raķešu izmēģinājumiem.

Savukārt Sīrija 2013. gadā piekrita iznīcināt savus ķīmisko ieroču krājumus, kā to paredzēja ar Krievijas palīdzību panāktā vienošanas. Taču diplomātiem un ieroču uzraudzības inspektoriem ir aizdomas, ka Sīrija slepeni varētu būt saglabājusi vai attīstījusi jaunas ķīmisko ieroču spējas.

Jau vairāk nekā sešus gadus ilgstošā pilsoņu kara laikā Sīrijā vismaz divas reizes izmantota aizliegtā nervu gāze zarīns, bet plašāk izplatīta ir hlora gāzes izmantošana, ir secinājusi Ķīmiso ieroču aizlieguma organizācija (OPCW). Sīrijas valdība ķīmisko ieroči pielietošanu noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!