ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss pirmdien paziņoja, ka ASV un vairāki sabiedrotie ir gatavi palielināt savu karavīru skaitu Afganistānā.

Vairākas Baltā nama amatpersonas pavēstīja, ka prezidents Donalds Tramps jau uzdevis Matisam nosūtīt uz Afganistānu papildu 3900 karavīru.

"Es esmu uzdevis Apvienotās štābu komitejas priekšniekam veikt sagatavošanās darbus prezidenta stratēģijas izpildei," pēc Trampa Afganistānas stratēģijai teiktās runas pavēstīja Matiss.

"Es konsultēšos ar NATO ģenerālsekretāru un mūsu sabiedrotajiem, no kuriem vairāki arī ir gatavi palielināt savu karavīru skaitu," piebilda Matiss.

Tramps pirmdien brīdināja, ka pārsteidzīga aiziešana no Afganistānas radīs vakuumu, kas nāks par labu džihādistu grupējumiem.

"Straujas aiziešanas sekas ir gan paredzamas, gan nepieņemamas," savā Afganistānas stratēģijai paredzētajā runā uzsvēra Tramps.

"Pārsteidzīga aiziešana radītu vakuumu, ko teroristi - tostarp "Islāma valsts" un "Al Qaeda" - nekavējoties aizpildītu, tieši tāpat, kā tas notika pirms 11.septembra" teroraktiem, norādīja prezidents.

Tramps runā uzsvēra, ka "nerunās par karavīru skaitu vai mūsu turpmāko militāro aktivitāšu plāniem".

Tramps runā brīdināja Pakistānu par patvēruma došanu teroristiem.

"Mēs ilgāk nevaram klusēt par Pakistānas rīcību, sniedzot patvērumu teroristu organizācijām," paziņoja Tramps, izklāstot savu stratēģiju Dienvidāzijas reģionam.

"Pakistāna daudz var iegūt no partnerības mūsu centienos Afganistānā. Tā daudz var zaudēt, turpinot atbalstīt noziedzniekus un teroristus," viņš brīdināja.

Tramps lika saprast, ka ASV var pārtraukt palīdzību Pakistānai, ja tā nemainīs savu rīcību.

"Mēs maksājam Pakistānai miljardus un miljardus dolāru, bet tajā pašā laikā viņi dod pajumti tiem pašiem teroristiem, pret kuriem mēs cīnāmies," sacīja ASV prezidents, uzsverot, ka tam ir "nekavējoties jāmainās".

Viņš arī solīja turpināt sadarboties ar Afganistānas valdību, tomēr brīdināja, ka Vašingtonas saistības un atbalsts nav neierobežots.

"Amerikāņi sagaida īstas reformas un īstus rezultātus," piebilda Tramps.

ASV prezidents arī pieļāva, ka nākotnē politiskas vienošanās ietvaros varētu iesaistīt arī "elementus no "Taliban"".

"Tomēr neviens nezina, vai un kad tas notiks," viņš piebilda, solot, ka "Amerika turpinās atbalstīs afgāņu valdību un bruņotos spēkus", kas cīnās pret talibiem.'

Šobrīd Afganistānā atrodas 8400 ASV karavīru, kā arī vēl 5000 karavīru no citām NATO dalībvalstīm. Šie spēki lielākoties apmāca Afganistānas armiju.

NATO savu kaujas operāciju Afganistānā izbeidza 2014.gada beigās, tomēr afgāņu drošības spēkiem ir bijušas lielas grūtības tikt galā ar talibiem, kā arī teroristu grupējuma "Islāma valsts" ietekmes izplatīšanos.

ASV spēku Afganistānā komandieris ģenerālis Džons Nikolsons ir pieprasījis palielināt amerikāņu kontingentu par vairākiem tūkstošiem karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!