Foto: Reuters/Scanpix

Venecuēlas Nacionālā asambleja (parlaments) sestdien sanāca uz sēdi un noraidīja jaunās Konstitucionālās sapulces paziņojumu par visu pilnvaru atņemšanu opozīcijas vadītajam parlamentam.

Konstitucionālā sapulce ir lojāla prezidentam sociālistam Nikolasam Maduro. Tās piektdien pieņemto dekrētu par likumdošanas varas atņemšanu Nacionālajai asamblejai ir ar sašutumu noraidījuši opozīcijas līderi, un tas arī izpelnījies starptautisku nosodījumu kā Maduro lojālo spēku īstenota varas sagrābšana.

"Šis krāpnieciskais lēmums nav spēkā, Konstitucionālā sapulce nav spēkā," reportieriem paziņoja Nacionālās asamblejas vicepriekšsēdētājs Fredijs Gevara. Viņš sacīja, ka Konstitucionālā sapulce rīkojas daļēji tāpēc, lai varētu akceptēt kontraktus un iegūt starptautisku finansējumu valsts smagās ekonomiskās krīzes apstākļos. "Mēs neapstiprināsim kontraktus, kas pārkāpj konstitūciju," brīdināja Gevara.

Nacionālās asamblejas līderi uzaicināja ārvalstu diplomātus apmeklēt sestdienas sēdi, un to izdarīja ASV, Eiropas Savienības, Argentīnas, Čīles, Kanādas, Meksikas, Peru un citu valstu pārstāvji. Valdībai labvēlīgā Augstākā tiesa ir paziņojusi, ka Nacionālā asambleja ir vainīga "necieņā" pret tiesu un jebkurš tās lēmums būs "spēkā neesošs".

Konstitucionālā sapulce, kas teorētiski ir pagaidu institūcija jaunas konstitūcijas izstrādāšanai, piektdien pieņēma dekrētu, kas to pilnvaro "pārņemt funkcijas pieņemt likumus par jautājumiem, kas tieši attiecas uz miera garantēšanu, drošību, suverenitāti, sociālekonomiskajām un finanšu sistēmām, valsts līdzekļiem un venecuēliešu tiesību aizsargāšanu".

Konstitucionālā sapulce, kuras leģitimitāti apšauba starptautiskā sabiedrība, sāka darbu 4.augustā. To veido 545 locekļi, tostarp Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro sieva un dēls. Sapulcei piešķirtas tiesības atlaist parlamentu, pieņemt likumus un izstrādāt jaunu konstitūciju.

Valdošā sociālistu partija vēl nav iedrošinājusies paziņot par parlamenta slēgšanu, jo tas būtu rupjš diktatorisks akts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!