Foto: AFP/Scanpix

Itālija sestdien paziņoja, ka ir izraidījusi divus Marokas un vienu Sīrijas pilsoni drošības apsvērumu dēļ, pastiprinoties bailēm par terorismu pēc jauniem teroraktiem Barselonā un citur Eiropā.

Potenciāli bīstamu islāmistu skaits, kurus Itālija kopš 2015. gada janvāra izraidījusi, līdz ar to pieauga līdz 202 cilvēkiem. Par izraidīšanu tika paziņots pēc jaunajiem teroraktiem un džihādistu grupējuma "Daesh" brīdinājuma, ka Itālija ir nākamā tā uzbrukumu sarakstā.

Administratīvas izraidīšanas, kuras nav pārsūdzamas, ir viens no galvenajiem pasākumiem Itālijas stratēģijā, kuras mērķis ir novērst džihādistu uzbrukumus, kādi līdz šim notikuši citās Eiropas valstīs, bet ne Itālijā.

Sicīlijas reģiona administrācija sestdien nolēma uzstādīt barjeras, kas novērstu automašīnu piekļuvi sešām gājēju zonām Palermo pilsētā. Papildu barjeras tiks novietotas arī potenciāli apdraudētās vietās Milānā, tika nolemts reģionālo drošības amatpersonu sanāksmē. Romas prefektūra apstiprināja apsardzes darbinieku skaita palielināšanu galvenajos tūrisma objektos un paziņoja, ka pastiprināti novēros kravas automašīnas, kas pārvietojas pa Romu.

Viens no jaunizraidītajiem ārzemniekiem ir 38 gadus vecs marokānis, kurš bija radikalizējies, izciešot cietumsodu par viegliem noziegumiem. Viņa statuss tika mainīts no vidēja uz augstu risku, kad viņš un citi cietumnieki bija redzēti līksmojam par Stokholmā aprīlī ar kravas automašīnu sarīkoto uzbrukumu, kurā nogalināti pieci cilvēki.

Izraidītais sīrietis, kurš arī darbojies, izmantojot neīstu tunisieša identitāti, 2015. gadā tika aizturēts par līdzdalību nelegālā imigrācijā un viņam tika noteikts mājas arests patvēruma meklētāju centrā Itālijas dienvidos. Šajā centrā viņš tika pieķerts, līksmojot par maijā notikušo Mančestras teroraktu, kurā nogalināti 22 cilvēki, tostarp daudzi bērni. Šis aizdomās turētais, kura vecums netika izpausts, bija izvairījies no diviem iepriekšējiem izraidīšanas rīkojumiem 2011. gadā.

Starp jaunizraidītajiem ir arī 31 gadu vecs marokānis, kura pausts atbalsts "Daesh" tika uzskatīts par saistītu ar psihiatrisku traucējumu, kura dēļ viņš bija pakļauts obligātai ārstēšanai pēc aizturēšanas par zādzību.

Iekšlietu ministrija paziņoja, ka visi trīs ar gaisa transportu ir aizvesti uz savām izcelsmes valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!