Foto: AP/Scanpix

Starptautiskā krimināltiesa (SKT) ceturtdien lēmusi, ka džihādistam un bijušajam Mali nemiernieku vadonim Ahmadam al Faki al Mahdi jāmaksā 2,7 miljonus eiro liela kompensācija par seno Timbuktu kapeņu iznīcināšanu, vēsta Vācijas raidsabiedrība "Deutsche Welle".

Islāmists tika atzīts par vainīgu uzbrukuma Timbuktu kapenēm komandēšanā 2012. gadā. Saistībā ar to SKT lēmusi, ka viņam jāmaksā "individuālas, kolektīvas un simboliskas" reparācijas. Par vainīgu uzbrukuma vadīšana al Mahdi tika atzīts pērnā gada septembrī. Toreiz tiesa viņam piesprieda deviņu gadu cietumsodu.

Mahdi vadītie islāmistu nemiernieku spēki 2012. gadā izpostīja senās kapenes, kas iekļautas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Par deviņu mauzoleju un mošejas iznīcināšanu viņš tika apsūdzēts kara noziegumos. Džihādisti vēstures liecību postīšanā lika lietā buldozerus un cērtes.

Al Mahdi ir pirmais cilvēks, kuru SKT atzinusi par vainīgu apsūdzībās, kas saistītas ar islāmistu izdarītājiem noziegumiem. Tāpat viņš ir pirmais, kurš atzīts par vainīgu kultūras mantojuma iznīcināšanā.

Timbuktu pilsēta dibināta laikā no piektā līdz 12. gadsimtam. Lielākā daļa vēsturisko celtņu, kuras nopostīja džihādisti, bija celtas 14. gadsimtā – Mali "zelta laikmetā" – kā sūfisma centrs. Islāmisti gan šo kultūras mantojumu uzskata par elku pielūgšanas elementiem.

Kā vēstīts, al Mahdi tiesa procesa laikā atzinis savu vainu kultūras pieminekļu postīšanā un atvainojies par to. "Man patiešām žēl, es patiešām esmu nožēlas pilns un es nožēloju visus postījumus, ko izraisīja mana darbība," tiesā paziņoja Mahdi. "Es vēlētos sniegt padomu visiem pasaules musulmaņiem neiesaistīties tādās darbībās, ar kādām biju saistīts es, jo tas nenesīs neko labu cilvēcei," viņš papildināja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!