Foto: AFP/Scanpix

Spānijas krasta apsardze diennakts laikā izglābusi 600 bēgļu, kas mēģinājuši no Marokas, šķērsojot Vidusjūru, nokļūt Spānijā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Izglābtie mēģinājuši šķērsot valstis šķirošos ūdeņus 15 peldlīdzekļos, tostarp nelielos katamarānos un ar ūdens motocikliem. Bēgļu vidū bijuši 35 bērni un zīdainis.

Šī gada laikā saskaņā ar ANO datiem Spānijā ieradušies vairāk nekā 9000 bēgļu, kas ir trīsreiz vairāk nekā pērn. Tiek lēsts, ka, mēģinot šķērsot Vidusjūru, lai nokļūtu Spānijā, noslīkuši vairāk nekā 120 cilvēku. Augusta sākumā ANO informēja, ka pašreizējā situācija liek domāt, ka šogad Spānijā ieradīsies vairāk bēgļu nekā Grieķijā.

Tiesa krietni vairāk cilvēku joprojām šķērso Vidusjūru, lai no Lībijas nokļūtu Itālijā. Šajā maršrutā šogad jau devušies gandrīz 100 tūkstoši cilvēku, bet ceļā bojā gājuši 2242. Jūnijā vienas dienas laikā Vidusjūrā netālu no Lībijas krastiem tika izglābti 5000 cilvēku.

Lielākā daļa bēgļu cenšas šķērsot Gibraltāra šaurumu, kas ir 12 kilometru plats. Nereti, lai izvairītos no maksāšanas cilvēku kontrabandistiem, bēgļi izvēlas ceļu mērot katamarānos, kas parasti tiek izmantoti nelieliem izklaides braucieniem un nav piemēroti atklātajiem ūdeņiem.

Dažs, līdz ko iepeldējis Spānijas teritoriālajos ūdeņos, cenšas sociālajos tīklos sazināties ar Spānijas varasiestādēm, lai informētu par savu atrašanās vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!