Foto: stock.xchng
Programmētājs, kurš izstrādājis ļaunatūru, kas tika izmantota ASV Demokrātiskās partijas Nacionālās komitejas datortīkla uzlaušanai pagājušā gada vēlēšanu kampaņas laikā, sācis sadarboties ar Federālo izmeklēšanas biroju (FIB), vēsta amerikāņu laikraksti.

Vīrietis, kas identificēts vienīgi ar viņa palamu "Profexer", gada sākumā padevies Ukrainas varasiestādēm, un kopš tā laika FIB, kas izmeklē iespējamo Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās, radusies iespēja šo Kijevā dzīvojošo personu nopratināt, trešdien ziņoja laikraksts "The New York Times".

Tiek uzskatīts, ka tieši "Profexer" radījis ļaunatūru "PAS web shell", kas tika izmantota ASV demokrātu serveru uzlaušanai. Tomēr viņš nav aizturēts, jo, domājams, vienīgi izstrādājis programmatūru, taču pats nav bijis iesaistīts datoru uzlaušanā, laikrakstam pavēstījusi Ukrainas policija.

"Profexer" izstrādāto ļaunatūru bez maksas piedāvājis timeklī, lai gan pieņēmis arī ziedojumus no klientiem, kuri bijuši ieinteresēti hakeru programmatūrā.

Šo pakalpojumu sniegšanu "Profexer" pārtraucis janvārī, neilgi pēc tam, kad ASV Iekšzemes drošības ministrija konstatēja, ka uzbrukumā demokrātu serveriem izmantota viņa izstrādātā ļaunatūra. Kopš tā laika viņš kļuvis par liecinieku FIB izmeklēšanā.

ASV uzbrukumā demokrātu datorsistēmai vaino Krieviju, kas tādējādi vēlējusies sniegt atbalstu republikāņu kandidātam Donaldam Trampam, kurš pagājušā gada vēlēšanās pārspēja demokrātu izvirzīto Hilariju Klintoni.
Maskava šīs apsūdzības ir noraidījusi.

FIB laikrakstu ziņas pagaidām atteicies komentēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!