Foto: Sputnik/Scanpix

Ukrainas kara veterāni otrdien, 15. augustā, Kijevā atklājuši pieminekli karadarbībā valsts austrumus kritušo un izdzīvojušo piemiņai, kurš veidots cauri Krievijas kartei izdurta zobena veidolā.

Piemineklis atrodas Lesja Kurbasa un Akadēmiķa Koroļeva ielu stūrī. Tas veltīts karavīriem, kuri karo un kuri ir zaudējuši savas dzīvības cīņā pret Krievijas atbalstītajiem kaujiniekiem valsts austrumos.

2,5 metrus garais zobens, kas iedurts Krievijas kartē, simbolizē iespējamo Ukrainas karavīru uzvaru pār Krieviju, kura 2014. gadā sāka karu pret Ukrainu, laikrakstam "KyivPost" paskaidroja nesenās karadarbības veterānu pārstāvis.

Uz pieminekļa pjedestāla Ukrainas karoga krāsās ir attēlots erceņģelis Tairels no videospēles "Diablo" Londonas mākslinieka Tobija Levina pārstrādātā versijā.

Uzraksts "ATO karavīriem" ar akronīmu ATO apzīmē tā saukto Pretterorisma operāciju, kas ir oficiālais valstī notiekošā kara formulējums.

Karadarbībā Ukrainas austrumos kopš 2014. gada pavasara ir gājuši bojā vismaz 2710 Ukrainas karavīru un ap 10 000 civiliedzīvotāju. Krievijas atbalstītie kaujinieki atsevišķās Doņeckas un Luhanskas apgabalu teritorijās ir pasludinājuši tā sauktās "tautas republikas".

Karš par spīti pamiera slēgšanām nav pilnībā rimies joprojām, jūnijā vien dzīvības zaudēja vismaz 28 Ukrainas karavīri, norāda "KyivPost". Novembrī portāls "Delfi" klātienē Širokines ciemā pārliecinājās, ka artilērijas apšaudes Ukrainā nav rimušās.

"Mēs uzcēlām pieminekli par godu tiem, kuri cīnās tagad, un tiem, kuru vairs nav ar mums," Ukrainas TV kanālā "1+1" paskaidroja veterāns Serhijs Manukjans.

Piemineklis uzbūvēts par cilvēku ziedojumiem un izmaksājis 4500 dolāru. Pieminekļa atklāšanas ceremoniju apmeklēja karavīri no brīvprātīgo bataljoniem "Aydar", "Donbas" un "Azov".

Kopš 2014. gada pavasarī Krievija okupēja Ukrainas Krimas pussalu un uzsāka atbalstīt separātismu Donbasā, Ukrainas iedzīvotājiem attieksme pret savu kaimiņvalsti ir ievērojami pasliktinājusies un mēdz būt klaji negatīva.

Foto: Publicitātes attēli

Simbolisms, kurā tiek skaidri norādīts ienaidnieks, parādās ne tikai tautas un pašdarbības, bet arī oficiālā līmenī. "Delfi" jau ziņoja par Ukrainas militārā izlūkošanas dienesta emblēmu, kurā redzama pūce, kas tur zobenu virs Krievijas kontūras.

Savukārt Ukrainas Drošības dienesta (UDD) Pretizlūkošanas nodaļas emblēmā redzams divgalvainu čūsku satvēris ērglis, turklāt čūskas galvas atgādina Krievijas ģerboņa divgalvaino tēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!