Policija reidos Filipīnās otrdien nogalinājusi 32 cilvēkus, kas prezidenta Rodrigo Dutertes sāktajā karā pret narkotikām ir augstākais vienā dienā nogalināto skaits līdz šim, raksta raidsabiedrība BBC.

Reidi Bulakana provincē uz ziemeļiem no galvaspilsētas Manilas ilga 24 stundas. Īstenojot 67 reidus, policija aizturējusi 109 cilvēkus, kā arī konfiscējusi narkotikas un ieročus.

Policija skaidro, ka nogalinātie bijuši bruņoti un pretojušies likumsargiem.

Dutertes pērn uzsāktais karš pret narkotikām ir prasījis vairāku tūkstošu cilvēku dzīvību, kā arī izpelnījies starptautisku kritiku par augsto upuru skaitu. Valdība aplēsusi, ka kopš Dutertes stāšanās prezidenta amatā 2016. gada 26. jūlijā policijas operācijās ir nogalināts 3451 narkotiku tirdzniecībā iesaistītais.

Cilvēktiesību aktīvisti vaino Filipīnu policiju par ārpustiesas slepkavībām un peļņas gūšanu no šādas rīcības. Duterte janvārī apturēja narkotiku reidus, solot attīrīt policijas rindas un reorganizēt narkotiku apkarošanas vienības. Martā Dutertes karš pret narkotikām Filipīnās atsākās.

Pērn Duterte pārliecinoši triumfēja Filipīnu prezidenta vēlēšanās, solot atjaunot 2006. gadā aizliegto nāvessodu un pavēlēt drošības spēkiem nošaut organizētos noziedzniekus un noziegumos aizdomās turētos, kas vardarbīgi pretosies aizturēšanai.

Iepriekšējos reidos augstākais upuru skaits bija 16. Šie reidi Filipīnu dienvidos notika 30. jūlijā. Zīmīgi, ka starp 16 nogalinātajiem bija arī Ozamizas pilsētas mērs Rejnaldo Parojinoga, kuru Duterte apsūdzējis saistībā ar narkotiku tirdzniecību. Policija izpildījusi pavēli un nošāvusi mēru viņa mājās. Līdz ar mēru nošauta arī viņa sieva un vēl 10 cilvēki.

Parojinoga bija trešais Filipīnu mērs, kurš nogalināts pēc Dutertes apsūdzībām par narkotiku tirdzniecību. 2016. gadā cietumā tika nogalināts Albueras pilsētas mērs Rolando Espinosa, bet pats pirmais nogalinātais mērs bija Samsudins Dimakums Filipīnu dienvidos, kurš gāja bojā apšaudē.

Raksta ilustrācijai izmantotais attēls nav no 15. augusta reidiem, bet gan no 2. augusta, kad nenoskaidroti uzbrucēji Manilā nogalināja par narkotiku lietošanu aizdomās turētu vīrieti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!