Foto: AFP/Scanpix

Nezināmi uzbrucēji džihādistu kontrolētā Sīrijas pilsētiņā Sarminā, kas atrodas deviņus kilometrus uz austrumiem no Idlibas, nošāvuši septiņus brīvprātīgos glābējus no "Balto ķiveru" kustības, sestdien vēsta raidsabiedrība "Sky news".

"Baltās ķiveres" jeb oficiāli Sīrijas Civilā aizsardzība (SCD) radās 2013. gadā un nodarbojas ar civiliedzīvotāju glābšanu pēc aviācijas uzlidojumiem. Pērn par savu darbu organizācija tika nominēti Nobela miera prēmijai.

SCD savā paziņojumā norāda, ka nezināmi bruņoti cilvēki iebruka Civilās aizsardzības centrā Sarminā, nogalinot septiņus brīvprātīgos. "Tika nozagti divi mikroautobusi, dažas baltās ķiveres un rācijas," teikts paziņojumā.

Pagaidām nav skaidrs, vai uzbrukumam bija krimināli vai politiski motīvi. Londonā bāzētā novērošanas organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" informē, ka visi septiņi cilvēki nogalināti ar šāvieniem galvā.

"Baltās ķiveres" par savu darbu ir ieguvušas plašu starptautisku atpazīstamību, video ar viņu darbību bieži tiek publicēti sociālajos tīklos. Organizācija saņem finansējumu no vairākām Rietumvalstīm.

Lai gan "Baltās ķiveres" darbojas tikai valdības nekontrolētajās teritorijās, organizācija uzsver, ka nenostājas nevienā no pilsoņu kara konflikta pusēm. Tikmēr prezidenta Bašara al Asada valdība viņus apsūdz inscenētu video publicēšanā.

Kritiķi ir norādījuši, ka "Balto ķiveru" rindās darbojas arī nemiernieku kaujinieki un džihādisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!