Ukraina ar Pakistānu veic pārrunas par 100 tanku T-84 "Oplot" pārdošanu un plāno iegūtos līdzekļus ieguldīt valsts aizsardzības industrijas modernizēšanā, izpētē un attīstībā, ziņo poļu laikraksts "Gazeta Wyborcza".

Potenciālais darījums valsts aizsardzības koncernam "Ukroboronprom" būs nākamais eksporta līgums par tanku piegādi. 2011. gadā Ukraina jau vienojās par 46 "Oplot" tanku pārdošanu Taizemei.

Ukrainas ražotāji ar Pakistānu sadarbojās jau pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, kad šai Dienvidāzijas valstij piegādāti 320 tanki T-84UD aptuveni 600 miljonu dolāru vērtībā.

"Ukroboronprom" T-84 tankus ražo ne tikai eksportam, bet arī pašu bruņoto spēku vajadzībām. Jūlijā Ukrainas prezidents Petro Porošenko atklāja, ka vairāk nekā 300 miljoni grivnu (9,85 miljoni eiro) tiks atvēlēti tehnikas iegādei sauszemes spēku vajadzībām.

Iegādājamo tanku skaits netika precizēts, bet Porošenko norādīja, ka tankiem tiks atvēlēta "lauvas tiesa" šīs naudas, lai karavīri varētu "efektīvi cīnīties". Ukrainas spēki kopš 2014. gada valsts austrumos cīnās ar Kremļa atbalstītajiem kaujiniekiem.

51 tonnu smago "Oplot" tanku vada trīs cilvēku apkalpe un tas var sasniegt ātrumu līdz 70 kilometriem stundā, liecina "Ukroboronprom" atklātie dati. "Oplot" tanki tiek ražoti Mališeva vārdā nosauktajā rūpnīcā Harkovā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!