Foto: Reuters/Scanpix

Irākas ziemeļos pēc lielākās teroristu organizācijas "Daesh" kontrolētās pilsētas Mosulas atgūšanas atrasti 48 bērni, kuru vecāki ieradušies no Krievijas, ziņo medijs "Meduza".

Portāls raksta, ka vairumam no viņiem vecāki, kuri karojuši "Daesh" rindās, ir miruši. Bērni paši par sevi gandrīz neko nespējot pastāstīt, tomēr lielais vairums prot sazināties krievu vai čečenu valodās.

Lai visus atgrieztu mājās, sākotnēji jārod pierādījumi, ka viņi ir Krievijas pilsoņi. Viņi pārsvarā tiekot nogādāti Jordānijā. Tur vairumam veic DNS testus, lai gadījumā, ja kāds pieteiksies, ka ir bērnu radinieks, tas būtu pārbaudāms, Kremļa medijam RT norādījis Čečenijas Republikas politiķis Samihs Beno.

Bērnu atgriešanas centieni sākušies pēc tam, kad jūlijā soctīklos čečenu vidū tika aktīvi pārsūtīta kādas ievainotas meitenītes fotogrāfija, kuras vecāki esot miruši Irākā, bet viņas vienīgā saziņas valoda esot čečenu. Beno bija izdevies atrast meitenītes vecmāmiņu un noskaidrot, ka viņu sauc Hadiža Huseinova. Pagaidām gan mazā čečeniete ārstējas slimnīcā Bagdādē.

Tāpat jūlijā ar "WhatsApp" un "Instagram" aplikācijām Čečenijā tika izplatīta zēna fotogrāfija, kuru atpazina viņa mamma Zaļiha Ašahanova. Viņas nu jau bijušais vīrs 2015. gadā zēnu nolaupīja un devās uz Sīriju, bet pēc tam Irāku. Pirms nedēļas, 2. augustā, mazais zēns kļuva par pirmo Krievijā atgriezto bērnu no "Daesh" atgūtajām teritorijām. Viņš gan māti nav atpazinis, norāda "Meduza".

Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs krievu medijiem atklājis, ka vēl 35 līdz 40 bērni atrodoties Bagdādē. Daudziem no viņiem neesot nekādu dokumentu, jo viņi dzimuši jau "Daesh" kontrolētajās teritorijās.

Mosulu Irākas armija ar ASV vadītās starptautiskās koalīcijas palīdzību atguva jūlija sākumā. Tiek lēsts, ka kaujās par Irākas lielāko sunnītu pilsētu krituši vairāki tūkstoši Irākas karavīru, vairāki tūkstoši džihādistu, kā arī 7000 līdz 8000 civiliedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!