Nedēļas nogalē Japānā atzīmēja 72. gadskārtu, kopš 1945. gada 6. augustā plkst. 08:15:01 uz Hirosimas tika nomesta atombumba "Little Boy". Piedāvājam vēsturisku video, kurā redzami kadri pirms, kā arī pēc liktenīgā sprādziena.

Tiek lēsts, ka atomsprādziena dēļ tuvāko četru mēnešu laikā pēc tā radiācijas un sprādziena viļņa dēļ gāja bojā 90 līdz 166 tūkstoši cilvēku. Vismaz puse no tiem miruši sprādziena brīdī.

Tradicionāli laikā, kad nomesta bumba, Hirosimā svētdien atzīmēta klusuma minūte, pieminot bombardēšanas upurus. Savukārt Miera memoriālā pie tā dēvētās "A bumbas kupola" jeb ēkas, kuras atomsprādziena sadragātais karkass saglabāts, lai atgādinātu nākamajām paaudzēm par atomieroču šausmām, likti ziedi un dedzinātas sveces.

Lai gan Eiropā Otrais pasaules karš jau bija beidzies ar Vācijas padošanos 1945. gada 8. maijā, Āzijā un Klusajā okeānā tas turpinājās līdz pat kodoluzbrukumam Japānai un PSRS iebrukumam Mandžūrijā, Sahalīnā un Kuriļu salās. Japāna padošanos parakstīja 1945. gada 2. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!