Foto: AFP/Scanpix

Azerbaidžāna pagājušajā nedēļā negaidīti atteicās piedalīties svētdien atklātajās starptautiskajās NATO mācībās "Noble Partner 2017" Gruzijā, atzīmē "Eurasia Net".

Iepriekš Kaspijas jūras piekrastes valsts pēkšņi dalību atteica arī citās NATO mācībās Rumānijā, kurās tā piedalījās iepriekšējos gados. Tāpat Azerbaidžāna negaidīti nepiedalījās ASV un Ukrainas kopīgajās jūras mācībās "Sea Breeze", lai gan iepriekš tās pārstāvji apgalvoja, ka piedalīsies.

Oficiāls skaidrojums, kāpēc nelielā valsts pēkšņi atsaka dalību iepriekš plānotās mācībās, tā arī nav publiski izskanējis, un uz žurnālistu jautājumiem komentārus nav snieguši ne Aizsardzības, ne Ārlietu ministriju pārstāvji, raksta "Eurasia Net".

Līdz ar to Gruzijā militārās iemaņas attīstīja aptuveni 2800 karavīru no Lielbritānijas, Slovēnijas, Vācijas, ASV, Turcijas, Ukrainas, Armēnijas un pašas uzņēmējvalsts Gruzijas.

Šīs mācības ir tikai daļa no mācību sērijas, kurā šovasar Melnajā jūrā un tās piekrastes valstīs piedalīsies vairāk nekā 40 000 karavīru. Tās jau iepriekš satraukušas Krieviju, taču tas nav traucējis mācībās piedalīties arī tādai Krievijai draudzīgai valstij kā Armēnija. Neskaidra azerbaidžāņu rīcība ir arī tāpēc, ka valsts ilgstoši piedalījusies NATO vadītajā operācijā Afganistānā, turklāt plāno savus karavīrus uz to sūtīt arī turpmāk.

Lai gan azerbaidžāņu lielākajos medijos armijas atteikšanās piedalīties Gruzijā notiekošajās mācībās netiekot atspoguļota, daži mazāki interneta portāli norādot, ka, visticamāk, dalība atteikta, jo tajās piedalās Armēnijas Bruņoto spēku pārstāvji. Pērn Azerbaidžānas un Armēnijas armijas pēc gandrīz 20 gadu pauzes iesaistījās atklātā bruņotā konfliktā, un regulārās apšaudēs joprojām ir kritušie abās frontes pusēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!