Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps sestdien tviterī brīdināja, ka viņš neļaus Ķīnai "neko nedarīt" attiecībā uz Ziemeļkoreju, kas veikusi otru starpkontinentālās ballistiskās raķetes izmēģinājumu pēdējā mēneša laikā un lielījusies, ka tā varētu sasniegt ASV.

Pēc 28. jūlijā veiktā izmēģinājuma Ziemeļkorejas vadonis Kims Čenuns lielījās ar savas valsts spēju trāpīt jebkuram mērķim ASV. Ieroču eksperti atzina, ka šīs raķetes sniedzamības rādiusā varētu nonākt pat Ņujorka, un tas ir liels izaicinājums Trampam.

Ziemeļkoreja ir paātrinājusi centienus iegūt kodoltrieciena spējas, metot izaicinājumu starptautiskam nosodījumam un ANO sankcijām.

Tramps, divos tvītos kritizējot Pekinu, saistīja tirdzniecības deficītu ASV tirdzniecībā ar Ķīnu un politiku attiecībā uz Phenjanu. Tas notika pēc tam, kad Dienvidkoreja izraidīja Ķīnas sašutumu, norādot, ka ir paātrinājusi ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas dislocēšanu savā teritorijā.

"Es esmu ļoti vīlies Ķīnā. Mūsu muļķīgie pagātnes līderi ir atļāvuši tai nopelnīt simtiem miljardu dolāru gadā ar tirdzniecību, tomēr tā NEKO nedara mūsu labā ar Ziemeļkoreju, bet tikai runā," rakstīja Tramps.

"Mēs vairs neļausim tam turpināties. Ķīna varētu viegli atrisināt šo problēmu!" tvītoja Tramps.

Tramps ir vairākkārt aicinājis Ķīnu iegrožot tās kaimiņvalsti Ziemeļkoreju, bet Pekina uzstāj, ka vienīgais praktiskais ceļš uz priekšu ir dialogs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!