Foto: undefined

Pakistānas augstākā tiesa piektdien lēma, ka Navazs Šarifs nav atbilstošs premjera amatam, un pavēlēja viņam atstāt amatu, pamatojoties uz apsūdzībām korupcijā, kuras izrietējušas no tā dēvētajiem "Panamas dokumentiem". Šarifs tūlītēji atkāpies, ziņo "Radio Brīvā Eiropa".

Lēmums nācis drīz pēc izmeklēšanas komisijas paziņojuma, ka Šarifa ģimene nevarot būt atbildīga par "milzīgajām bagātībām ārzonu kompānijās". "Viņš vairs nevar būt godājams parlamenta loceklis, un pārtrauc ieņemt premjera amatu," tiesas lēmumu nolasījis viens no tiesnešiem.

Šarifs izplatīja paziņojumu, kurā norāda, ka tiesas lēmums neesot godīgs un ka viņam esot aizspriedumi par tiesas procesa gaitu, taču atkāpies, jo ciena tiesu sistēmu un tiesiskumu.

Paredzams, ka drīzumā tiks uzsākta krimināllieta pret nu jau bijušo premjeru un viņa ģimeni. Šarifs, kurš premjera amatu ieņēma jau trešo termiņu, vairākkārt noliedzis, ka būtu pārkāpis likumu, bet aicinājumus izmeklēt viņa ģimenes finanšu stāvokli dēvējis par konspirācijas teorijām.

Vienlaikus tiesa no amata atcēla ciešu Šarifa sabiedroto finanšu ministru Īsaku Daru. Dars līdz šim uzskatīts par vienu no veiksmīgākajiem ministriem, kuram izdevies panākt valsts straujāko izaugsmi pēdējās desmit gadu laikā.

Šarifa pārstāvētajai "Pakistānas Musulmaņu līgai - Nawaz" tagad jānominē jauns premjera amata kandidāts. Viņš amatu ieņems līdz nākamgad paredzētajām vēlēšanām.

Pērn aprīlī publiskotie Panamas uzņēmuma "Mossack Fonseca" dokumenti atklāja, ka trīs no četriem Šarifa bērniem pārvalda ārzonas kompānijas un īpašumus, kuri netiek uzrādīti ģimenes locekļu deklarācijās. Viens no dēliem Huseins Navazs atzina, ka viņam pieder ārzonu kompānijas, vienlaikus norādot, ka tās dibinātas ar legāli iegūtiem līdzekļiem.

Šarifs ir kārtējā augstā amatpersona, kura bijusi spiesta pamest amatu "Panamas dokumentu" dēļ. Pērn pēc plašiem protestiem atkāpās arī Islandes premjers Sigmundurs Davids Gunnlaugsons, kura ģimene bija slēpusi īpašumus ar ārzonas kompāniju palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!