Foto: Kadrs no video

Laika posmā no 1945. līdz 1962. gadam kosmosā vien ASV zinātniskos nolūkos sarīkoja aptuveni 200 atomsprādzienus, bet vēl lielāku skaitu – zem, uz un virs ūdens un zemes. Iespaidīgās eksplozijas tika filmētas no dažādiem rakursiem un distancēm, bet uzņemto filmu ruļļu tūkstoši pēc analīzes glabāti slepenos bunkuros.

Daļa no uzņemtā materiāla gājusi bojā, sadaloties filmu lentām, bet aptuveni 4200 filmas zinātniekiem līdz šim izdevies digitalizēt. No tām ap 750 pēdējo gadu laikā ir atslepenotas un nepilns simts šogad publicēts "Youtube".

Lielais vairums atslepenoto filmu ir melnbaltas, un tajās galvenokārt redzami eksperimenti kosmosā. Neliela daļa filmu ir krāsainas, tostarp vairākas uzņemtas Klusā okeāna salās. Savukārt to nosaukumi atklāj Aukstā kara laika zinātnieku radošo pieeju slepeno operāciju apzīmēšanai.

Reiz slepeno filmu publiskošanu uzņēmusies Lavrensa Livermora Nacionālā Bibliotēka ieroču fiziķa Grega Sprigsa vadībā. Viņš medijam "The Verge" norāda, ka par atomsprādzieniem vēl ir ļoti daudz nezināmā, turklāt daudz informācijas esot iespējams iegūt no šīm filmām, kuru analīzei zinātniekiem nekad tā arī nav pieticis gana daudz resursu.

Turklāt, tā kā jaunus atomsprādzienus radīt nav iespējams starptautisko līgumu dēļ, filmu publiskošana varētu palīdzēt atklāt vēl daudz nezināmā par procesiem, kas notiek atomsprādziena rezultātā.

Sprigs norāda, ka pats pēdējo piecu gadu laikā spējis atkārtoti izanalizēt vien aptuveni 400 līdz 500 filmas. Ir svarīgi tās digitalizēt, jo no celulozes ražotās filmu lentas laika gaitā sadalās, un daudz vērtīgā materiāla jau ir zudis uz neatgriešanos.

Operācija "Hardtack 1"

Operācija "Upshot"

Operācija "Hardtack 2"

Operācija "Teapot"

Operācija "Plumbbob"

Operācija "Dominic"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!