Foto: Vida Press

Vladimira Putina vēlēšanu kampaņas vadītājs un Sanktpēterburgas universitātes rektors Vladimirs Ļitviņenko, kurš reiz vadījis tagadējā prezidenta disertāciju, kļuvis par miljardieri, atsaucoties uz biznesa laikraksta "Vedomosti" izmeklēšanu, raksta "Radio Brīvā Eiropa".

Sanktpēterburgas Kalnrūpniecības universitātes rektors ir tikai viens no vairākiem Putinam pietuvinātajiem, kuri viņa 17 gadu valdīšanas laikā ieguvuši milzu turību.

Pērn Krievijas "Forbes" rakstīja, ka līdzekļus vismaz miljarda ASV dolāru apmērā laika gaitā ieguvuši arī uzņēmēji Arkādijs Rotenbergs un Genādijs Timčenko, kā arī caur valsts pasūtījumiem pie miljardiem dolāru piekļuvis Putina znots Kirils Šamalovs. Viņu turība raisījusi opozīcijas un ārvalstu amatpersonu apsūdzības par korupciju, ko Kremlis vienmēr noraidījis.

Oficiāli Ļitviņenko par bagātu uzskatāms kopš 2011. gada, kad mēslojuma ražotājs "Phosagro" publiski atklāja, ka akadēmiķim pieder desmit procenti uzņēmuma akciju. Iepriekš uzņēmums piederēja miljardierim un Kremļa kritiķim Mihailam Hodorkovskim.

Ļitviņenko, kurš Sanktpēterburgā vadīja Putina priekšvēlēšanu kampaņu 2000., 2004. un 2012. gadā, laika gaitā savu ietekmi uzņēmumā palielinājis, un patlaban viņam piederot 19,35% uzņēmum akciju. Tas ļāva "Forbes" viņa turību novērtēt aptuveni 850 miljonu ASV dolāru apmērā. Tomēr šī gada aprīlī viņa akciju pakete pieauga vēl vairāk, kā dēļ "Vedomosti" viņa īpašumu kopējo vērtību lēš vairāk nekā miljarda ASV dolāru apmērā.

Laikraksts norāda, ka, vērtējot pēc Krievijas galvenā vērtspapīru indeksa "Micex", Ļitviņenko pieder akcijas 59.9 miljardu rubļu jeb miljarda ASV dolāru (nepilni 860 miljonu eiro) vērtībā. Viņš pērn oficiāli deklarējis vien 195,7 miljonu rubļu (2,8 miljonu eiro) ienākumus. "Vedomosti" žurnālistiem gan nav izdevies atrast oficiālus iemeslus akadēmiķa turībai, un arī viņš pats no komentāriem atteicies.

Iepriekš "Forbes" aprakstījušas, ka Ļitviņenko 90. gadu pirmajā pusē piedalījies mēslojuma izejvielu ražotāja "Apatit" privatizācijā, kuru vēlāk iegādājās "Phosagro". "Apatit" nelegālo privatizāciju savulaik apsūdzēja Hodorkovskis – viņa banka "Menatep" 1994. gadā iegādājās 20% uzņēmuma akciju. Tās gan vēlāk viņam tika konfiscētas un pārdotas atpakaļ "Phosagro", raksta "Radio Brīvā Eiropa".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!