Sestdien un svētdien daudzviet Polijā turpinājās protesti pret valdošās partijas centieniem pakļaut tiesu varu politiskai kontrolei. Protestētāji pulcējaš arī pie partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līdera Jaroslava Kačinska mājas, saucot viņu par diktatoru.

Kā vēsta aģentūra AP, poļu neatkarības kustības vadītājs un bijušais prezidents Lehs Valensa Gdaņskā sestdien uzrunāja mītiņotājus, aicinot jauniešus cīnīties, lai saglabātu valsts varu nošķirtību, ko viņa vadītā "Solidaritātes" kustība palīdzēja atgūt vairāk nekā pirms ceturtdaļgadsimta.

Tūkstošiem cilvēku pulcējās Varšavā, Krakovā un citās Polijas pilsētās, aicinot valsts prezidentu Andžeju Dudu noraidīt likumprojektu, kas PiS piešķirtu kontroli pār Augstāko tiesu un tiesu varu.

Eiropas Savienība un starptautiski eksperti brīdinājuši, ka plānotās izmaiņas nozīmētu dramatisku soli atpakaļ un virzītu Poliju tuvāk autoritārismam.

PiS parlamenta vēlēšanās uzvarēja 2015. gadā, un partijas reitingi joprojām ir augsti, jo daudzi atbalsta jaunās valdības ieviestos pabalstus ģimenēm un konservatīvo redzējumu.

Pēdējās nedēļas laikā protesti Polijā notikuši teju katru dienu.

WARSAW! pic.twitter.com/5gQdGnEsXQ
— Exen 🇵🇱 (@Exen) July 23, 2017


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!