Foto: AFP/Scanpix

Mēnesi pēc Ziemeļkorejā ieslodzītā amerikāņu studenta Oto Vormbīra nāves ASV Valsts departaments paziņojis par liegumu ASV pilsoņiem iebraukt Ziemeļkorejā, raksta "Mashable".

Pagaidām Valsts departaments paziņojis, ka drošības risku dēļ Ziemeļkorejai noteikts ģeogrāfisks ceļošanas ierobežojums. Tiem, kas uz šo valsti vēlēsies doties humanitāru vai citu iemeslu dēļ, varēs pieteikties īpašai atļaujai.

Oficiālu paziņojumu paredzēts izplatīt nākamnedēļ. Tiklīdz tas notiks, ASV pilsoņi savu pasi ceļošanai uz Ziemeļkoreju varēs izmantot vēl 30 dienas. Pēc šī laika perioda tūristiem šīs valsts apmeklējums būs liegts. Pagaidām nav zināms, kāds sods varētu pienākties šīs normas pārkāpējiem.

Latvijas Ārlietu ministrija "stingri neiesaka Latvijas valsts piederīgajiem apmeklēt Ziemeļkoreju".

"Ziemeļkorejā uz ceļotājiem attiecas īpaši un stingri uzvedības noteikumi. Valstī tiek piemēroti bargi sodi par rīcību, izteikumiem vai jokiem, ko varasiestādes var uzskatīt par necieņas izrādīšanu pret Ziemeļkorejas politisko sistēmu un tās vadību. Pēdējos gados Ziemeļkorejas varasiestādes vairākus ārvalstu ceļotājus ir aizturējušas un notiesājušas ar brīvības atņemšanu uz vairākiem gadiem," teikts ministrijas mājas lapā.

Kā ziņots, Vormbīrs Ziemeļkorejā ieslodzījumā un spaidu darbos pavadīja 18 mēnešus. Lai gan Ziemeļkoreja noliedz studenta spīdzināšanu, tomēr viņš piedzīvojis smagas traumas un šovasar tika repatriēts, esot komā. Viņš tika ieslodzīts, jo bija piesavinājies politisku plakātu.

Tūrfirma, kas organizē braucienus uz Ziemeļkoreju, tostarp grupai, kurā bija Vormbīrs, tiek kritizēta paviršā attieksmē, klientiem neizskaidrojot riskus, kas pastāv Ziemeļkorejā, un uzvedības prasības, lai no šiem riskiem izvairītos.

Ieslodzījumā Ziemeļkorejā ir vēl trīs amerikāņi, tomēr neviens no viņiem šo valsti neapmeklēja kā tūrists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!