Foto: AFP/Scanpix

Krievija ceturtdien noraidīja starptautiskās tiesas spriedumu, ar kuru nolemts, ka Krievijai jāmaksā Nīderlandei kompensācija 5,4 miljonu eiro apjomā par vides aktīvistu organizācijas "Greenpeace" kuģa "Arctic Sunrise" nelikumīgu sagrābšanu.

"Krievija šajā procesā nepiedalījās, jo uzskatīja un joprojām uzskata, ka šī lieta neatrodas šīs arbitrāžas tiesas jurisdikcijā," teikts Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāra Artjoma Kožina paziņojumā.

Spriedumā nav ņemts vērā, ka "Greenpeace" aktīvisti "radījuši tiešus draudus uz naftas ieguves platformas", norādīja amatpersona, piebilstot, Krievija spērusi likumīgus soļus, lai apturētu pretlikumīgu un bīstamu rīcību.

Spriedums citu valstu ūdeņos "iedrošina pretlikumīgus soļus", kas tiek "attaisnoti kā "miermīlīgs" protests", skaidroja Kožins.

"Arctic Sunrise", kas kuģoja zem Nīderlandes karoga, Krievijas varasiestādes sagrāba 2013.gada septembrī. Kuģis bija iesaistīts protesta akcijā pret naftas ieguves platformu Barenca jūrā.

Hāgas arbitrāžas tiesa, kas jau pirms diviem gadiem atzina, ka ar kuģa sagrābšanu pārkāpta starptautiskā vienošanās, kas regulē jūras tiesības, par kompensācijas apjomu pavēstīja otrdien.

Spriedums "neapšaubāmi apstiprina starptautiskās tiesības, kā arī tiesības uz miermīlīgiem protestiem pret naftas ieguves urbumiem Arktikā", norādīja "Greenpeace" pārstāvis Jaspers Tēlingss.

"Greenpeace" aktīvisti 2013. gada 18. septembrī Barenca jūrā mēģināja nokļūt uz uzņēmuma "Gazprom neftj šeļf" naftas ieguves platformas "Prirazlomnaja", lai tur sarīkotu protesta akciju pret naftas ieguvi Arktikā. Nākamajā dienā Krievijas robežsargi no helikoptera nokļuva uz aktīvistu kuģa "Arctic Sunrise" klāja. Pēc aizturēšanas "Arctic Sunrise" kapteinis atteicās vadīt kuģi. Tad ar Nīderlandes karogu peldošais kuģis tika aizvilkts uz Murmanskas ostu, kur tika arestēts. Aizturēto vidū bija seši Lielbritānijas un četri Krievijas pilsoņi, kā arī vēl 16 citu valstu, tostarp Argentīnas, Itālijas, Francijas un Austrālijas, pilsoņi.

Aizturētie aktīvisti sākotnēji tika apsūdzēti pirātismā, bet 2013. gada oktobra beigās Krievijas Izmeklēšanas komiteja paziņoja, ka šīs apsūdzības tiek pārkvalificētas par apsūdzībām huligānismā. Visi aizturētie aktīvisti novembrī tika atbrīvoti no apcietinājuma. Decembrī viņiem tika ļauts izbraukt no Krievijas un pret viņiem ierosinātās krimināllietas tika izbeigtas saskaņā ar Krievijā izsludināto amnestiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!