Dienvidkorejas institūcijas izmeklē iespēju, ka sieviete, kura reiz izbēga no Ziemeļkorejas un Dienvidkorejā kļuva par televīzijas šova zvaigzni, varētu būt nolaupīta un nogādāta atpakaļ.

Jaunā sieviete Lima Džihuna 15. jūlijā parādījās Ziemeļkorejas izplatītā video, kurā viņa redzama atbildam uz intervētāju jautājumiem. Tas esot uzņemts Phenjanā.

Savulaik Lima pameta Ziemeļkoreju, lai dotos uz Ķīnu. Tur viņa apprecēja Ķīnas pilsoni, bet pēc vairākiem kopdzīves gadiem izšķīrās un pārcēlās uz Seulu, Dienvidkorejā. Drīz vien Lima ieguva lielu slavu, piedaloties televīzijas realitātes un sarunu šovos. Savukārt Ziemeļkorejas izplatītajā video viņa dienvidos pavadīto laiku sauc par "ellīgu" un apgalvo, ka vēlējusies atgriezties brīvprātīgi.

Video zvaigzni intervē kāda cita sieviete, kura reiz atgriezusies Ziemeļkorejā pēc tam, kad arī reiz valsti bija pametusi. Lima viņai stāsta, ka Dienvidkorejā visu vērtē pēc naudas daudzuma kabatās, un viņai nav pārgājušas fiziskas un psiholoģiskas sāpes, lai gan viņa smagi strādājusi bāros un citās vietās. Tāpat sieviete atklāj, ka esot laimīga atgriezties pie saviem vecākiem.

Seulas policija sākusi izmeklēt, kā jaunā sieviete varētu būt nokļuvusi Ziemeļkorejā. Izmeklētāji pārbaudot viņas bankas kontus, maksājumu vēsturi un telefonsarunas, lai saprastu, vai viņa patiešām atgriezusies ziemeļu kaimiņvalstī pēc brīvas gribas.

Korejas mediji ziņo, ka savulaik pārbēdzēju tikšanās reizēs viņa atzīta par "drošu" jeb tādu, kura nevēlas atgriezties.

Izmeklētāji pieļauj, ka Phenjanai nav paticis, ka šovi ar Limas piedalīšanos nelegāli izplatīti Ziemeļkorejā, veicinot vēlmi slēgto valsti pamest arī citiem. Līdz šim bijuši vēl vairāki citi gadījumi, kad bijušie pārbēdzēji ievilināti atpakaļ valstī, speciāli apmācītiem aģentiem radot ilūziju, ka tā viņi varēs palīdzēt izbēgt arī ģimenēm vai tieši otrādi – glābt savus tuvos no smagiem sodiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!