Foto: AFP/Scanpix

Pēc sadursmēm ar Izraēlas policiju, kurās naktī uz otrdienu Jeruzalemē ievainoti 50 palestīnieši, palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa vadītā kustība "Fatah" izsludinājusi "dusmu dienu".

Nekārtības izraisījuši jaunie drošības pasākumi, kurus izraēlieši ieviesa nedēļas nogalē, pēc tam kad pie Tempļa kalna, ko par savu svētvietu uzskata gan musulmaņi, gan jūdaisti, notika uzbrukums policijai.

"Dusmu diena", kuras laikā arī tiks nosodīti jaunie drošības pasākumi, paredzēta trešdien. Uz protestiem Rietumkrastā un Gazas joslā aicinājusi arī islāmistu kustība "Hamas" un kaujinieku grupējums "Islāma džihāds".

Jauno kārtību kritizējis arī Jeruzalemes lielmuftijs, norādot, ka tie groza "status quo", saskaņā ar kuru reliģiskā kontrole pār svētvietu atdota musulmaņiem. Jūdaistiem svētvietu atļauts apmeklēt, taču viņiem liegts tur nodoties lūgsnām. Palestīnieši apgalvo, ka Izraēla vēlas ar viltu pārņemt svētvietu savā kontrolē, taču Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu piektdien uzsvēra, ka valdība negrasās mainīt līdzšinējo "status quo".

Svētvietā atrodas Al Aksas mošeja, kas ir trešā svarīgākā islāmticīgo svētvieta aiz Mekas un Medīnas. Tajā pašā laikā jūdaisti uzskata, ka te atradies bibliskais ebreju templis. Domstarpības par šīs svētvietas piederību bieži izvērtušās fiziskās sadursmēs.

Piektdien pie Tempļa kalna trīs vīrieši, kas, domājams, bija Izraēlas arābi, atklāja uguni uz izraēliešu policistiem, divus no viņiem nogalinot, bet trešo ievainojot. Arī uzbrucēji apšaudē tika nogalināti. Pēc uzbrukuma Izraēlas varasiestādes norobežoja notikumu vietu, izjaucot tradicionālās piektdienas lūgšanas Al Aksas mošejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!