Foto: Reuters/Scanpix
Somijā sestdien spēkā stājās likuma papildinājums, kura mērķis ir stiprināt reģionālo drošību gadījumā, ja Somiju apdraudētu militārpersonas bez atpazīšanās zīmēm, ziņo medijs "Yle".

Pagājušajā pirmdienā prezidenta Sauli Nīnistes parakstītais papildinājums jebkuras neidentificētas militārpersonu grupas robežšķērsošanu un operāciju veikšanu pasludina par nelegālu.

Šis solis sperts, lai pasargātu Somiju no tādām situācijām, kādu 2014. gada pirmajā pusē piedzīvoja Ukraina, kad tajā ienāca Krievijas regulārās armijas karavīri bez atpazīšanas zīmēm jeb tā dēvētie "zaļie vīriņi", apgalvojot, ka ir vietējie spēki. Viņi pārņēma valdības un pašvaldību ēkas, tiesībsargājošās instances, kā arī militārās bāzes, un izsludināja starptautiski neatzītus un neleģitīmus referendumus. Kremlis Krievijas iesaisti pārmaiņus atzinis vai atzinis tikai daļēji.

Jaunais likuma grozījums aizliegtās militārpersonas bez atpazīšanas zīmēm definē kā militāru grupējumu, kas tiek apbruņots un apgādāts ar ārvalstu palīdzību, un kura izcelsmes valsts nav skaidri nosakāma. Jebkāda šādu personu darbība ir sodāma atbilstoši Krimināllikumam.

Somijas Aizsardzības ministrija norāda, ka šīs izmaiņas pieņemtas, lai aizsargātu Somijas teritoriālo suverenitāti un integritāti, kā arī paaugstinātu drošības līmeni valstī. Ministrijas pārstāvji skaidro, ka likuma izmaiņas veiktas reaģējot uz jauno drošības situāciju un jauna veida apdraudējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!