Foto: Reuters/Scanpix

ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) zonde "Juno" pirmdien uzņēmusi attēlus ar Jupitera milzu sarkano plankumu no vien 9000 kilometru liela attāluma.

"JunoCam" uzņemtos attēlus Zeme saņēmusi otrdien, bet trešdien tie publicēti internetā, lai zinātnes entuziasti tos provētu uzlabot (to iespējams darīt šeit).

Attēlos vēl nepieredzētā kvalitātē redzams Jupitera sarkanais plankums – vētra, kas lielāka par planētu Zemi, un plosās jau vairākus gadsimtus.

Vēstīts, ka pērnā gada jūlijā "Juno" pēc piecu gadu ceļojuma veiksmīgi iegāja Jupitera orbītā, lai sniegtu ziņas par gāzu giganta un citu Saules sistēmas planētu izcelšanos.

Galvenais "Juno" uzdevums ir noskaidrot, cik daudz uz Jupitera ir ūdens un vai planētas centrs ir ciets vai arī tā viscaur sastāv no gāzveida vielām.

Tiek uzskatīts, ka Jupiters ir pirmā izveidojusies Saules sistēmas planēta un, visticamāk, tas savācis daudzus elementus un gāzes, kas palika pēc Saules rašanās. Zinātnieki cer, ka misija sniegs ieskatu par Saules sistēmas veidošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!