Foto: AP/Scanpix

Uzbekistāna plāno atteikties no izbraukšanas vīzām, vienlaikus ieviešot īpašas pases, ar kurām iespējams pamest valsti, ziņo "Radio Brīvā Eiropa".

Valsts autoritārā prezidenta Šavkata Mirzijojeva trešdien parakstītais rīkojums uzdodot mēneša laikā izstrādāt priekšlikumus ārzemju pasu ieviešanai. Pasu ieviešana ļaus atteikties no izbraukšanas vīzām, kādas valsts iedzīvotājiem tagad nepieciešamas, lai pamestu valsti.

Pašlaik uzbekiem ir vienots identifikācijas dokuments, kurā paredzētas lapaspuses izbraukšanas vīzām. Šāda sistēma saglabājusies no padomju gadiem, un tiek uzskatīta par būtisku šķērsli, kas ierobežo valsts iedzīvotāju izbraukšanu no valsts. Medijs atzīmē, ka šī sistēma radījusi arī plašu korupcijas sistēmu, amatpersonām par vīzu izsniegšanu sagaidot kukuļus.

Pērn ievēlētais Mirzijojevs nācis klajā ar vairākiem ierosinājumiem, kuri vērsti uz valsts atvēršanu pasaulei.

Uzbekistānas režīms, kuru viņš mantoja no pērn mirušā autokrāta Islama Karimova, tiek uzskatīts par vienu no septiņiem noslēgtākajiem un represīvākajiem pasaulē, norāda organizācija "Freedom House". Pārējie ir Ziemeļkoreja, Saūda Arābija, Somālija, Sudāna, Sīrija un Turkmenistāna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!