Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons otrdien izteicies, ka Eiropas Savienība (ES) "var iepūst" Lielbritānijai, cerot uz milzīgu "Breksita" rēķinu.

Džonsons sacīja, ka summas, ko ES gatavojas pieprasīt, ir pārspīlētas, un Lielbritānija tādas nemaksās.

Oficiālās sarunas par Lielbritānijas izstāšanos no ES sākās pagājušajā mēnesī un viens no sarežģītākajiem apspriežamajiem jautājumiem ir tā dēvētais izstāšanās rēķins. ES konkrētu summu vēl nav nosaukusi, taču tiek lēsts, ka tie varētu būt pat 100 miljardi eiro.

ES uzsver, ka Lielbritānijai ir jāievēro savas saistības pret ES budžetu, par ko panākta vienošanās jau līdz 2020. gadam, kā arī saistības pret trūcīgāko bloka dalībvalstu attīstības programmām.

Taču izstāšanās rēķina summa varētu būt mazāka, jo minētajos 100 miljardos eiro nav ietverti desmiti miljardi, ko Lielbritānija dabūtu atpakaļ atlaidēs un pēc kopīgo aktīvu sadalīšanas.

Jautāts par Lielbritānijas nākotni pēc "Breksita", Džonsons sacīja, ka Londona negrasās aiziet bez vienošanās, piebilstot, ka tiks panākta lieliska vienošanās.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja iepriekš izteikusies, ka nekāda vienošanās būtu labāka par sliktu vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!