Foto: AP/Scanpix
Pilsoņu kara nomocītajā Jemenā pēdējās 10 nedēļās ar holēru inficējušies 300 tūkstoši cilvēku, vēsta raidsabiedrība BBC.

Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja (SSKK) brīdina, ka situācija Jemenā šobrīd ir nekontrolējama. Katru dienu konstatē ap 7000 jaunu infekcijas gadījumu.

ANO dati liecina, ka infekcija prasījusi jau 1700 cilvēku dzīvību.

Divus gadus ilgušais konflikts starp valdības spēkiem un nemierniekiem ir novedis pie tā, ka Jemenas ūdensapgādes un sanitārās sistēmas šobrīd ir kritiskā stāvoklī, skaidro BBC.

Holēra ir akūta infekcijas slimība, to izraisa holēras vibrions. Holērai raksturīga klīnisko simptomu daudzveidība, tievās zarnas bojājumi, intensīvs ūdens un elektrolītu zudums, vielmaiņas traucējumi. Holēras slimība izpaužas kā stipra caureja, vemšana un ķermeņa atūdeņošanās. Inkubācijas periods ir no vienas līdz piecām dienām. Slimības sākums ir akūts. Tā sākas ar caureju, ķermeņa temperatūra ir normāla, reti paaugstināta.

Vairumam Jemenā sasirgušo konstatēti viegli simptomi, kas dzīvībai nav bīstami. Taču smagākos gadījumos slimība upuri var nogalināt dažu stundu laikā.

24. jūnijā Pasaules Veselības organizācija paziņoja, ka Jemena piedzīvo "sliktāko holēras uzliesmojumu pasaulē". Tobrīd inficējušies bija ap 200 tūkstošiem cilvēku. Divās nedēļās konstatēti vēl 100 tūkstoši inficēšanās gadījumu. Sestdien, 8. jūlijā, inficējušies bija 297 438 cilvēki, liecina PVO dati. Infekcija skārusi visas 23 Jemenas provinces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!