Ziemeļkorejas valsts televīzija demonstrējusi kadrus, kuros esot redzama otrdien veiksmīgi izmēģinātās starpkontinentālās ballistiskās raķetes palaišana.

Televīzijas demonstrētajos kadros redzama raķetes pārvietošana uz mobilās palaišanas iekārtas un starts. Turklāt raķetes sagatavošanas brīdi gar mobilo platformu staigājam redzams pats vadonis Kims Čenuns.

Oficiālā ziņu aģentūra KCNA trešdien vēstīja, ka izmēģinātā raķete "Hwasong-14" var tikt aprīkota ar "lielu, smagu kodolgalviņu", kas var izturēt atgriešanos Zemes atmosfērā.

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns, kurš personīgi uzraudzīja izmēģinājumu, pēc tam "paziņojis, ka amerikāņu izdzimteņi nebūs ļoti priecīgi par šo dāvanu 4. jūlijā", kad ASV svin Neatkarības dienu. Kims arī solījis "ik pa laikam sūtīt viņiem dāvanas, lai kliedētu viņu garlaicību".

Japānas Aizsardzības ministrija ziņoja, ka Ziemeļkorejas ballistiskā raķete, kas tika palaista otrdien, "ievērojami pārsniegusi" 2500 kilometru augstumu, kas saskaņā ar ekspertu atzinumu atbilst starpkontinentālās raķetes nepieciešamajai trajektorijai.

Eksperti jau atzinuši, ka šis varētu būt līdz šim veiksmīgākais Ziemeļkorejas raķetes izmēģinājums un ka otrdien palaistā raķete, iespējams, spētu sasniegt Aļasku.

Savukārt kaimiņos esošajā Dienvidkorejā trešdien sāktas kopīgas militārās mācības ar ASV karavīriem, kuru laikā palaistas taktiskās raķetes.

Ziemeļkorejas raķetes izmēģinājums ir satraucis Rietumus. Vašingtona aicina pasauli rīkoties, lai liktu Phenjanai atbildēt par savas kodolieroču programmas turpināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!