Foto: AP/Scanpix

Atskaitot ASV, pārējo NATO dalībvalstu aizsardzības izdevumi šogad pieaugs par 4,3%, trešdien Briselē paziņojis alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"2017. gadā mēs prognozējam pat vēl lielāku ikgadējo pieaugumu 4,3% apmērā. Tie ir trīs gadi pēc kārtas ar pieaugošiem aizsardzības izdevumiem," Stoltenbergs pavēstīja reportieriem alianses aizsardzības ministru tikšanās priekšvakarā. "Tātad mēs patiešām pārslēdzam ātrumus, virziens ir augšup, un mēs plānojam to saglabāt augšup," viņš piebilda.

ASV prezidents Donalds Tramps ir atkārtoti kritizējis sabiedrotos par nepietiekamiem tēriņiem aizsardzībai, un NATO līderu samitā Briselē maijā brīdināja tos nepaļauties uz Vašingtonas palīdzību, ja tie nepalielinās šos tēriņus.

Trampa izteikumi izraisīja nemieru, īpaši Vācijā, tomēr Stoltenbergs uzsvēra, ka ASV prezidenta prasības ir saprotamas, ņemot vērā problēmas, ar kurām saskaras alianse. "Es apsveicu Trampa stingro koncentrēšanos uz tēriņiem un aizsardzības nastas dalīšanu," piebilda NATO ģenerālsekretārs.

"Tajā pašā laikā es arī uzsveru, ka sabiedrotajiem vajadzētu ieguldīt aizsardzībā, nevis lai izdabātu Savienotajām Valstīm, bet tādēļ, ka tas ir to pašu interesēs un tās ir uzņēmušās saistības," paziņoja bijušais Norvēģijas premjerministrs.

Stoltenbergs atgādināja, ka Velsā 2014. gadā notikušajā samitā visas 28 dalībvalstis apliecināja savu gatavību aizsardzībai atvēlēt vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Šis solis, uz kuru aicināja bijušais ASV prezidents Baraks Obama, lai reaģētu uz Krievijas agresiju Ukrainā, apturēja un pavērsa pretējā virzienā ilgus gadus piedzīvoto aizsardzības izdevumu samazināšanu.

Šobrīd tikai piecas alianses dalībvalstis - ASV, Grieķija, Igaunija, Lielbritānija un Polija - aizsardzībai velta vismaz 2% no IKP. Stoltenbergs norādīja, ka Rumānija šo rādītāju sasniegs šogad, bet Latvija un Lietuva - 2018.gadā.

2015. gadā ASV sabiedrotie aliansē beidzot apturēja aizsardzības izdevumu samazinājumu, tos palielinot par 1,8%, bet pērn to aizsardzības izdevumi pieauguši par 3,3%. Plānots, ka šogad tie pieaugs vēl vairāk.

Kopumā šajos trīs gados alianse aizsardzības izdevumus palielinājusi par 46 miljardiem dolāru (41 miljardu eiro).

ASV nodrošina 70% NATO aizsardzības izdevumu, un Vašingtona gadiem ir aicinājusi pārējās alianses dalībvalstis aizsardzībai atvēlēt vairāk. Īpaši lielu spiedienu uz aliansi ir izdarījis Tramps, kurš aliansi pat nosaucis par novecojuši un apšaubījis ASV saistību pamatotību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!