Turpinoties politiskajai krīzei Venecuēlā, valsts galvaspilsētā otrdien no nozagta policijas helikoptera apšaudīta Iekšlietu ministrija un ar granātām apmētāta Augstākas tiesas ēka, vēsta aģentūra "Reuters".

No helikoptera raidīti 15 šāvienu pa ministriju, kur noticis kāds sabiedrisks pasākums, un nomestas četras granātas uz tiesas ēku, kur notikusi tiesnešu sanāksme. Netiek ziņots, ka incidentā kāds būtu cietis.

Lidaparātu esot vadījis kāds policists Oskars Peress, kurš arī izplatījis video paziņojumu, nosodot "kriminālo valdību" un aicina venecuēliešus pretoties "tirānijai". Viņa atrašanās vieta nav zināma, ziņo raidsabiedrība BBC.

"Instagram" publicētājā video viņš skaidro, ka viņš un domubiedri ir policisti un civilie, kas ir pret "šo kriminālo valdību". "Mēs nepiederam nekādam politiskam novirzienam vai partijai. Mēs esam nacionālisti, patrioti un institucionālisti," teikts uzrunā.

Vīrietis paskaidro, ka viņa cīņa nav pret drošības spēkiem, bet gan "šīs valdības nesodāmību. Tā ir pret tirāniju".

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro izsludinājis trauksmi armijā un sola noķert uzbrukuma rīkotājus. Incidentu viņš raksturo kā teroraktu.

Incidents notiek laikā, kad Maduro valdība jau mēnešiem saskaras ar masu protestiem smagās ekonomiskās un politiskās krīzes dēļ. Venecuēlas augstāko tiesu opozīcija regulāri kritizē par Maduro varas stiprināšanu.

Neapmierinātība ar situāciju valstī ir novērojama arī pašā valdībā un drošības spēkos, norāda "Reuters". Kopš aprīļa masu protestos it gājuši bojā vismaz 75 un ievainoti simtiem cilvēku.

Demonstranti pieprasa sarīkot jaunas vēlēšanas, smagās ekonomiskās krīzes mazināšanu, simtiem apcietināto opozīcijas aktīvistu atbrīvošanu un ļaut iespēju brīvi darboties opozīcijas kontrolētajai Nacionālajai asamblejai.

Protestētāji pauduši īpaši lielu neapmierinātību saistībā ar Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro plāniem rakstīt jaunu valsts konstitūciju.

Maduro tikmēr apgalvo, ka opozīcijas kontrolētais parlaments ar ASV atbalstu vēlas gāzt valdību un iegūt kontroli pār valsts naftas resursiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!