Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Amnesty International" otrdien paziņojusi, ka neievēros Ungārijas jauno likumu par ārvalstu atbalstītām nevalstiskajām organizācijām (NVO).

Likums, kas stājās spēkā otrdien, liek organizācijai, kas gadā no ārvalstīm saņem vairāk nekā 24 000 eiro, reģistrēties kā "ārvalstu atbalstītai organizācijai" vai arī riskēt ar slēgšanu par nepakļaušanos likumam.

Spriežot pēc amatpersonu iepriekš teiktā, jaunais likums pamatā iecerēts, lai ierobežotu Ungārijas izcelsmes ASV miljardiera Džordža Sorosa finansētos projektus. Valdība savukārt apgalvo, ka likuma mērķis ir veicināt caurskatāmību un cīnīties pret naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu.

"Amnesty International" paziņoja, ka 15 dienu laikā apstrīdēs Ungārijas jauno likumu tiesās un negrasās ievērot likuma nosacījumus, kamēr nebūs izsmeltas visas likumīgās iespējas cīnīties ar to. Arī Ungārijas Helsinku komiteja, ko finansē Sorosa Atvērtās sabiedrības institūts, un Ungārijas Pilsonisko brīvību savienība paziņojušas, ka neievēros jauno likumu un apstrīdēs to tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!