Foto: AFP/Scanpix

Ceturtā daļa naftas un gāzes, kas iegūta par labu Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam atkarotajās valsts teritorijās, varētu nonākt ar "Putina pavāru" Jevgēniju Prigožinu saistītas firmas rīcībā, izpētījis portāls "Fontanka".

Runa ir par Krievijas kompāniju "Euro Polis", kas reģistrēta tikai pirms gada, ne ar kādu redzamu aktivitāti nav nodarbojusies un noslēgusi memorandu par sadarbību ar Sīrijas valdību naftas ieguves un drošības jautājumos.

Kā no saviem avotiem noskaidroja "Fontanka", "Euro Polis" apņemas atgūt Asada spēku nekontrolētās naftas ieguves un pārstrādes vietas, kā arī garantēt to drošību.

Par šiem pakalpojumiem "Euro Polis" pienāktos 25% no naftas un gāzes ienākumiem, bet drošības izmaksas, kas pārsniedz šo summu, tikšot atlīdzinātas atsevišķi. Vienošanās termiņš ir pieci gadi.

"Euro Polis" reģistrēta 2016. gada 13. jūlijā Maskavas apgabala Karasnogorskā. Nekādi kontakttelefoni vai e-pasta adreses šim uzņēmuma nebija atrodami, skaidro "Fontanka".

Taču pēc klusuma perioda, kurā nekāda firmas darbība nav novērota, 2017. gada janvārī par "Euro Polis" ģenerāldirektoru kļūst Krievijas Iekšlietu ministrijas Ātrās reaģēšanas specvienības bijušais kaujinieks Oļegs Erohins.

Šis atvaļinātais drošībnieks ir redzēts kopā ar citiem bijušajiem dienesta biedriem, piemēram, Jevgēnija Prigožina drošības dienesta vadītāju Jevgēniju Guļjaevu un Krievijas varoni Andreju Troševu, kurš pieņemšanā Kremlī nofotografēts līdzās Valdimiram Putinam un privātās militārās kompānijas "Vagner" (darbojas Krievijas interesēs Sīrijā) komandierim Dmitrijam Utkinam. Erohins 2014. gadā redzēts Donbasā, bet 2015. – 2016. gadā Sīrijā.

19. janvārī par "Euro Polis" vienīgo īpašnieku kļūst firma "Ņeva", kuru meklēt tās juridiskajā adresē ir bezjēdzīgi, šķetina portāls. Taču šī uzņēmuma ģenerāldirektors ir kāds Valērijs Čekalovs, kurš ir ģenerāldirektors arī kompānijai "Kolektiv-Serviss". Savukārt pēdējās organizācijas telefona numurs ir tāda pats, kā aptuveni 20 ar Jevgēniju Prigožinu saistītām firmām, atzīmē "Fontanka".

Ja "Euro Polis" un Sīrijas valdības memorands tiks, vai jau ir juridiski saistoši nostiprināts, Krievijas komercfirmai ir jāuzņemas saistības veikt militāras darbības citā valstī vietējās varas interesēs. Šāda forma tālu pārsniedz pasaules praksē ierastās privāto militāro un apsardzes kompāniju darbības robeža, norāda medijs.

Saskaņā ar "Fontanka" rīcībā esošo informāciju, "Euro Polis" naftas nozarē darbojas ne tikai ar ieročiem rokās, bet arī piedalās naftas ieguves un pārstrādes procesa atjaunošanā, kā arī naftas objektu ugunsgrēku dzēšanā.

Karadarbības dēļ naftas objektu ugunsgrēki bieži notiek ieguves vietās Palmīras apkārtnē, atzīmē medijs.

Vēstīts, ka Jevgēnijs Prigožins jeb "Putina pavārs" ir Krievijas prezidentam pietuvināts uzņēmējs. Prigožins ir ciešās biznesa attiecībās ar Aizsardzības ministriju, viņa uzņēmumiem ir līgumu par karabāzu uzturēšanu, karavīru un skolēnu ēdināšanu. Viņš arī uztur tā saukto "troļļu fermu", kuras darbinieki divās maiņās globālajā tīmeklī izplata Kremlim tīkamus viedokļus un propagandu. Par Prigožina biznesu vairāk var lasīt šeit.

Alekseja Navaļnija Korupcijas apkarošanas fonds maijā Prigožinu apsūdzēja milzīga krāpnieciskā karteļa izveidošanā. Prigožins ir iekļauts ASV noteikto sankciju sarakstā saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!