Foto: Reuters/Scanpix

Norvēģijas lēmums turpināt ASV karavīru klātbūtni savā zemē pasliktinās Norvēģijas un Krievijas attiecības un varētu palielināt spriedzi NATO ziemeļos, ziņu aģentūrai "Reuters" norādījusi Krievijas vēstniecība Oslo.

Aizvadītajā janvārī jūrnieki ieradās Norvēģija, lai trenētos ziemas apstākļos, tostarp apgūtu distanču slēpošanu, kā arī piedalītos kopējās mācībās. Tā bija pirmā reize kopš Otrā pasaules kara, kad Norvēģijā tika izvietoti ārvalstu karavīri. Līdz ar Norvēģijas valdības paziņojumu par 330 ASV karavīru izvietošanu valstī līdz 2018. gada beigām, divkārt pagarināts līdz šim plānotais viņu uzturēšanās laiks Norvēģijā.

"Mēs uzskatām, ka šāds solis ir pretrunā ar Norvēģijas politiku miera laikā valstī neizvietot ārvalstu militārās bāzes," vēstniecība rakstiski informējusi "Reuters", norādot, ka šāda rīcība "Norvēģiju padara par ne pilnībā paredzamu partneri, kā arī var palielināt spriedzi un novest pie destabilizācijas ziemeļu reģionā".

Norvēģija gan uzsvērusi, ka karavīri ieradušies, lai trenētos un noraidījusi pārmetumus, ka jūrnieku ierašanās bijis solis pret Krieviju. "Augsta līmeņa regulāra sabiedroto klātbūtne miera laikos stabilizē normālo stāvokli," trešdien skaidrojis Norvēģijas aizsardzības ministrs.

ASV karavīri izvietoti aptuveni 1500 kilometru attālumā no Norvēģijas robežas ar Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!