Foto: AFP/Scanpix

Francija vairs neuzskata, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada atstādināšana no amata būtu prioritāte Sīrijas konfliktā, ceturtdien apliecināja Francijas prezidents Emanuels Makrons, pirmo reizi šādu viedokli padarot par oficiālu pozīciju.

Starptautiskās sabiedrības prioritātei vajadzētu būt cīņai ar džihādistu grupējumiem, tādiem kā "Daesh" ("Islāma valsts"), sacīja jaunais Francijas līderis.

"Reālā maiņa, ko es esmu izdarījis šajā jautājumā, ir, ka es neesmu teicis, ka Bašara al Asada atstādināšana būtu priekšnosacījums visam," Makrons sacīja intervijā vairākiem Eiropas laikrakstiem, arī britu "Guardian", spāņu "El Pais" un vācu "Sueddeutsche Zeitung".

"Jo neviens mani nav iepazīstinājis ar viņa leģitīmo mantinieku," uzsvēra prezidents.

Makrons skaidroja, ka viņš tagad Sīrijā saskata divas prioritātes.

"Mana līnija ir skaidra. Pirmkārt, totāla cīņa pret teroristu grupējumiem. Viņi ir mūsu ienaidnieki. Lai viņus izskaustu, mums ir nepieciešama sadarbība ar visiem, īpaši ar Krieviju. Otrkārt, stabilitāte Sīrijā, jo es nevēlos caurkritušu valsti."

Starptautiskā sabiedrība pieļāva "kolektīvu kļūdu", uzskatot, ka šo konfliktu iespējams atrisināt "vienīgi ar militāru spēku", atzina jaunais Elizejas pils saimnieks. "Mana dziļākā pārliecība ir tā, ka mums ir nepieciešama politiska un diplomātiska ceļa karte."

Viņš gan arī atkārtoja brīdinājumu, ka ķīmisko ieroču pielietošana un humāno koridoru neievērošana ir "sarkanās līnijas" un ka Francija uz to pārkāpšanu ir gatava reaģēt arī viena. Francija bija viena no rietumvalstīm, kas līdz šim visskaļāk iestājusies par Asada atstādināšanu.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!