Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkorejas diktatūras režīma galvgalī, gluži kā reiz Padomju Savienībā, dominē tās līderis Kims Čenuns. Lai gan viņš propagandas attēlos inspicē gan cepumus, gan armijas parādes, Kima vara balstās uz spēcīgu hierarhiju, kuras galvgali veido daži desmiti vīru, norāda portāls "Listverse".

Daļa no viņiem pārstāv Ziemeļkoreju citviet pasaulē, jo Kims pats kopš sava tēva nāves un valsts vadīšanas uzņemšanās nav devies ārvalstu vizītēs. Daļa redzama propagandas attēlos uzlūkojam kārtējās armijas parādes, bet citi – ar blociņiem rokās pavada savu līderi viņa braucienos pa valsti.

Iepazīstinām ar nozīmīgākajiem no viņiem:

Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkorejas ministru kabineta vadītājs Paks Pongju, kura amats vismaz pēc nosaukuma pielīdzināms premjeriem demokrātisko valstu politiskajās sistēmās, ir pārliecināts tehnokrāts.

Pēc stāšanās amatā pirmoreiz 2003. gadā viņš savulaik īstenoja Ziemeļkorejas ekonomiskās reformas. Tieši pārlieka vēlme sekot ārvalstu ekonomiskajām pārmaiņām, ne pieturēšanās pie Ziemeļkorejas tradīcijām, tika uzskatīta par iemeslu Paka atcelšanai no amata 2007. gadā. Tolaik iemesli viņa nomaiņai netika paziņoti, un pat par pašu amata atstāšanu pasaule uzzināja vien gandrīz gadu pēc tam, kad tas jau bija noticis.

Savukārt amatā viņš atgriezās nepilnus divus gadus pēc iepriekšējā valsts līdera Kima Čenira nāves – 2013. gadā. Kopš tā laika Paks laiku pa laikam redzams svinīgos pasākumos. Vēl šī gada pavasarī, atklājot jaunuzcelto Raimjangas ielu Phenjanā, viņš paziņoja, ka tās tapšana ir "daudz spēcīgāks notikums par simtiem atombumbu uzsprāgšanu virs ienaidnieku galvām."

Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkorejas līdera šī gada pavasarī nogalinātā pusbrāļa Kima Čennama vārdabrālis svarīgo Augstās Tautas asamblejas prezidija prezidenta amatu ieņem kopš 1998. gada un pagaidām ir dzīvs un vesels.

Totalitārajā valstī viņš vismaz pēc hierarhijas ir otrs svarīgākais cilvēks valstī tūlīt pēc Kima Čenuna. Asambleja ir valsts augstākā likumdevēj institūcija, kuru veido pa vienam pārstāvim no 687 reģionālajām administrācijām, bet faktiski visa vara ir tās prezidijam.

Viņa ietekmi norāda arī Čennama regulārā parādīšanās oficiālajās fotogrāfijās gandrīz vienmēr, kad Ziemeļkorejas delegācija dodas ārpus slēgtās valsts vai Phenjanā tiek uzņemti citu valstu pārstāvji. Viņš vairākkārt vadījis arī oficiālo Ziemeļkorejas olimpisko delegāciju.

Foto: Reuters/Scanpix

Pēc Kima Čenuna nākšanas pie varas 2011. gada decembrī, Cu Tēboka ietekme politikā ir mazinājusies. Iepriekš viņš bija līdera Kima Čenira viens no tuvākajiem padomniekiem. To politiķis apliecināja arī viņa bērēs, esot viens no astoņiem diktatora zārka pavadītājiem.

Tā kā Cu ir saglabājis savus politiskos amatus gan asamblejā, gan Korejas Strādnieku partijas politbirojā, visticamāk, viņa varas samazināšanās nav skaidrojama ar politisko neuzticību, bet vecumu, lēš portāls "Listverse". Viņam šogad apritēs jau 87 gadi.

Tomēr vēl šī gada februārī viņš devās uz Irānu, lai piedalītos Palestīnas atbalsta konferencē, kuras laikā centās panākt attiecību nostiprināšanu ar Teherānu. Savukārt 2012. gadā viņš vadīja delegāciju uz Mongoliju, kā rezultātā panāca vienošanos par naftas, ogļu, zelta un urāna tirdzniecības uzlabošanu.

Foto: Reuters/Scanpix

Hvangs Ziemeļkorejas militārajā hierarhijā atpaliek tikai no valsts vadītāja un vienlaikus arī augstākā komandiera Kima Čenuna. Viņam bijušas labas attiecības gan ar Kima māti, gan viņa tanti, kas pieredzējušajam militāristam devis iespēju pēdējo gadu laikā strauji pakāpties pa karjeras kāpnēm.

Vienlaikus ar atbildību pār komunistu citadeles bruņotajiem spēkiem, viņš ieņem arī Valsts lietu komisijas vicepriekšsēdētāja amatu. Komisijas uzdevums konstitūcijā noteikts kā valsts augstākās politikas realizēšana, ļaujot vien aptuveni nojaust, ka tā ir viena no valsts vadošajām institūcijām.

Hvangs televīzijā parādās neregulāri. Piemēram, šogad viņš ierakstā pauda oficiālo Ziemeļkorejas atbildi pēc tam, kad ASV uz Korejas pussalu nosūtīja karakuģus. Tieši viņš pavēstīja, ka Ziemeļkoreja "tos noslaucīs bez pēdām, ja tie mēģinās uzsākt agresīvu karu".

Foto: Reuters/Scanpix

Iepriekš viens no Kima Čenuna visieredzētākajiem vīriem. Tiek uzskatīts, ka viņš bijis diktatora tuvākais padomnieks pirmajos mēnešos pēc politiski nepieredzējušā Kima nākšanas pie varas, un nodrošinājis varas koncentrēšanu jaunā līdera rokās.

Par paveikto viņš saņēmis gan vicemaršala, gan Militārās centrālkomitejas vicepriekšsēdētāja, gan Nacionālās aizsardzības komitejas locekļa, kā arī virkni citu ietekmīgu amatu krēslus.

Par spīti visam minētajam 2014. gadā Cu gluži vienkārši izzuda no propagandas materiāliem un vairākos minētajos amatos tika iecelti citi. Avoti Dienvidkorejas medijiem izteica versijas, ka ietekmīgais politiķis kritis pēkšņā nežēlastībā par sliktu spēkstacijas būvi vai arī sodīts par viņa dēla aizraušanos ar Dienvidkorejas seriāliem.

Lai kāda būtu patiesā versija, patlaban viņš ir atgriezies daļā agrāko amatu, bet viņa klibošana liecina, ka Cu patiesi varētu būt bijis apcietināts un pat spīdzināts.

Foto: Reuters/Scanpix

Ri iepriekš ir pildījis vēstnieka pienākumus dažādās Eiropas valstīs līdz pērnā gada maijā tika iecelts par ārlietu ministru. Viņš lieliski pārzina starptautisko, īpaši Eiropas vidi. Tas viņam ļāvis kā galvenajam sarunvedējam no Ziemeļkorejas piedalīties sešu pušu sarunās ar Ķīnu, Krieviju, Dienvidkoreju, Japānu un ASV.

Lai gan Ziemeķorejas mērķis izsenis bijis kodolieroču radīšana, 2007. gadā tā piekrita, ka apmaiņā pret ASV un Japānas degvielu, tiks apturēta visu ar atomieroču radīšanu saistīto struktūru darbība. Šo sarunu panākumi tika dzēsti 2009. gadā, kad Ziemeļkoreja palaida savu pirmo satelītu, par ko saņēma bargu Rietumvalstu kritiku un aizgāja no sešu pušu sarunām. Ja puses atgriezīsies pie sarunu galda, visticamāk, fotogrāfijās atkal redzēsim Ri.

Savukārt viņa vārda un uzvārda brālis Ri Jongho, kurš 2012. gadā tika atstādināts no vicemaršala amata, tiek uzskatīts par mirušu.

Foto: Kadrs no video

Pašu Kimu Čenunu un citus Ziemeļkorejas vadības vīrus sargājošā Augstākā sardze ir rūpīgi pārbaudītas uzticības personas, kuras var vadīt tikai paši uzticamākie. Sardzes kareivji gan nelīdzinās kurai katrai apsardzes daļai.

Augstākajā sardzē dien 95 000 līdz 120 000 cilvēku, kas nozīmē, ka Jana rokās ir ne tikai valsts vadītāju drošība, bet faktiski milzu armija. Tās komandieris var būt tikai lojālākais no tuvu stāvošajiem.

Jana statuss, kā arī viņa ārkārtīgi retā parādīšanās publiski, raisījušas baumas, ka viņš varētu būt kritis diktatora nežēlastībā. Šīs baumas veicinājis fakts, ka viņš bijis pietuvināts Čenuna 2013. gadā apcietinātajam un par nodevību ar nāvi sodītajam tēvocim.

Foto: Reuters/Scanpix

Tautas drošības ministrija ir viena no Ziemeļkorejas svarīgākajām tiesībsargājošajām iestādēm. Tās pamatdarbs ir informācijas ievākšana par valsts iedzīvotājiem, lai laikus likvidētu režīmam nevēlamus elementus.

Ministrija pārrauga arī Ziemeļkorejas cietumu sistēmu. Tā tiek uzskatīta par vienu no drakoniskākajām pasaulē, ko apliecina arī nesen atbrīvotā ASV studenta novešana komā un nāve. Ar nāvi slēgtajā valstī var sodīt par jebkādu kontaktu ar ārpasauli, apreibinošu vielu lietošanu un pornogrāfijas skatīšanos.

Kopš Čenuna nākšanas pie varas Co ir paguvis gan zaudēt, gan atkal atgūt ģenerāļa pakāpi, radot neskaidrības par viņa statusu. Tiek pieņemts, ka tā bijusi iebiedēšanas taktika, lai panāktu lojalitāti jaunajam līderim pēc iepriekšējā nāves un vairāku augsta līmeņa ierēdņu sodīšanas ar nāvi.

Foto: AP/Scanpix

Tautas drošības ministrijas uzdevums ir tikai ievākt informāciju un uzraudzīt sodu izpildi, bet Kima pārraudzītais Valsts drošības dienests ir Ziemeļkorejas VDK jeb "lielā brāļa" versija. Turklāt ministrijas darbinieku pienākums ir nodot departamentam jebkādu informāciju, kas varētu apdraudēt valsts drošību.

Departaments ir cieši saistīts ar valsts līderi, un tieši atskaitās viņam. Tas pārrauga valsts darba un koncentrācijas nometnes, kurās tiek īstenoti tā dēvētie "trīs paaudžu sodi", kas burtiski nozīmē, ka par valstij kaitnieciskiem atzītu vecāku bērni un viņu mazbērni arī visu dzīvi var pavadīt koncentrācijas nometnē, atzīmē "Listverse".

Līdz ar ietekmīgā valsts drošības ministra pazušanu no propagandas materiāliem, uzpeldēja baumas par viņa sodīšanu ar nāvi vai vismaz militāro pakāpju atņemšanu. Tās gan izrādījās tikai baumas, un valsts dibinātāja Kima Irsena 105. dzimšanas dienas svinībās šī gada aprīlī viņš atkal no postamenta aplaudēja parādes dalībniekiem.

Foto: Publicitātes foto

Tieši raķetes apvienojumā ar kodolieročiem ir lielākais bieds pasaulei un ziemeļkorejiešu draudu trumpis. Kims Rakgioms atbild par jauno raķešu izstrādi un to atrādīšanu parādēs. Pat tad, ja Ziemeļkoreja negrasās uzbrukt, Stratēģisko raķešu spēki ir svarīga sastāvdaļa nelielās valsts aizsardzības plānā.

Ņemot vērā biežos neveiksmīgo raķešu testus, laiku pa laikam parādījušās spekulācijas, ka Kims ietekmīgo amatu zaudējis. Šai versijai lielu ticamību deva arī fakts, ka viņš nebija redzēts no pērnā gada rudens.

Tomēr, kā tas mēdz būt Ziemeļkorejā, Kims Rakgioms šī gada martā publicitātes bildēs parādījās līdzās pašam Kimam Čenunam, kad valsts līderis inspicēja kādu raķešu bāzi (attēlā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!